Naslovna » BG svaštara » Ekonomija » Vlada Srbije usvojila treći paket ekonomskih mera pomoći građanima i privredi
Vlada Srbije usvojila treći paket ekonomskih mera pomoći građanima i privredi (foto: Pixabay)
Vlada Srbije usvojila treći paket ekonomskih mera pomoći građanima i privredi (foto: Pixabay)

Vlada Srbije usvojila treći paket ekonomskih mera pomoći građanima i privredi

Vlada Srbije usvojila je, na jučerašnjoj sednici, treći paket ekonomskih mera pomoći građanima i privredi, koji je vredan 249 milijardi dinara.

Ova pomoć bi trebalo da smanji negativne posledice epidemije virusa korona, da sačuva radna mesta, kao i da „građani prežive ova teška vremena“, objasnila je premijerka Srbije Ana Brnabić i dodala da treći paket daje podršku ne samo privredi, već i punoletnim građanima, a posebno penzionerima.

Ministar finansija Siniša Mali preneo je da je Vlada usvojila sve akte vezane za treći paket pomoći privredi i građanima, navodeći da su sva tri paketa ukupno vredna 953 milijarde dinara, odnosno približno osam milijardi evra.

Trećim paketom mera, za razliku od prva dva, uključena su i velika preduzeća koja takođe trpe posledice pandemije. To je dodatnih 300.000 zaposlenih u velikim preduzećima, što uz 1.050.000 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim i srednjim preduzećima, znači da pomoć može da koristi ukupno 1,4 miliona zaposlenih u privatnom sektoru.

Treći paket ekonomskih mera – plan

Direktnu podršku države u visini od jednog i po minimalca dobiće ukupno 1.505.093 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima u našoj zemlji, a paket uključuje i novčanu pomoć građanima.

Mera koja se tiče isplate minimalnca stupa na snagu od 1. marta, prva isplata biće u aprilu, druga u maju i treća u junu. Ona ne uključuje banke i finansijske institucije.

Pored jednog i po minimalca, podršku u visini od još jednog punog minimalca dobiće ugostitelji, turstičke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, hoteli, odmarališta i rentakar agencije.

Gradski hoteli dobiće još jednu vrstu direktne podrške države u visini od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici. Tu vrstu pomoći gradski hoteli su imali i krajem prošle godine.

Direktnu podršku dobiće i sektor prevoznika putnika i drumskog saobraćaja i autobuskih stanica, a koja podrazumeva 600 evra po autobusu u periodu od šest meseci.

Kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, država je odlučila da produži postojeću garantnu šemu, a biće uspostavljena i nova garantna šema za podršku najugroženijim preduzećima.

Detalji nove garantne šeme biće određeni kroz pregovore sa bankama, a u cilju postizanja najboljih uslova za ugrožena preduzeća.

Jednokratnu pomoć od 50 evra dobiće 1,7 miliona penzionera, dok će penzioneri dobiti još 60 evra, kao i ostali punoletni građani.

Ukupno će pomoć od 60 evra dobiti 6.118.911 punoletnih građana, a ta mera će se sprovesti kroz dve uplate, u maju i novembru.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.