Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Koncerti posvećeni uspomeni na Zorana Đinđića
Beogradska filharmonija - proba gudačkog seksteta (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija - proba gudačkog seksteta (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija: Koncerti posvećeni uspomeni na Zorana Đinđića

Beogradska filharmonija održaće u svojoj sali (Studentski trg 11) nove koncerte u četvrtak i petak, 11. i 12. marta 2021. od 19.00.

Program je posvećen uspomeni na Zorana Đinđića, a biće predstavljena dela Šenberga koja će izvesti filharmoničari okupljeni u različitim kamernim ansamblima.

Repertoar prikazuje svestranost kompozitora, ključne ličnosti za razvoj istorije muzike. Arnold Šenberg je utirao put različitim stilovima, a njegovo ime se danas najčešće pominje u kontekstu moderne muzike XX veka. Međutim, filharmonijske koncerate u četvrtak i petak otvara delo koje je pod direktnim uticajem nemačkog romantizma.

Šenberg je „Ozarenu noć“ napisao sa 25 godina; iako je danas to njegovo najpopularnije delo, doživelo je neuspeh na premijeri u Muzikferajnu 1902. godine. U Sali BGF će biti izvedena verzija za gudački sekstet koju je sam kompozitor preradio.

Šenberg je tokom celog svog života često orkestrirao i aranžirao dela drugih kompozitora tako da će publika imati priliku da čuje njegove verzije čuvenog Prelida za popodne jednog fauna Debisija i Carski valcer Štrausa mlađeg. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.