Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Serenade od 1. do 3. aprila 2021.
Beogradska filharmonija i Danijel Rajskin, dirigent (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija i Danijel Rajskin, dirigent (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija: Serenade od 1. do 3. aprila 2021.

Romantične serenade sviraće Beogradska filharmonija na koncertima u Sali BGF, pod palicom stalnog gostujućeg dirigenta Danijela Rajskina.

Repertoar od 1. do 3. aprila 2021. (19.00) biće u znaku romantizma, a publika će čuti serenade Antonjina Dvoržaka i Riharda Štrausa, kao i svitu Leopolda Janačeka.

Romantična atmosfera, inspirisana ljubavnim dozivanjima u stilu Romea i Julije, obeležiće sve tri koncertne večeri.

Beogradska filharmonija izvodi dela međusobno povezanih autora tako što je Dvoržakovo stvaralaštvo značajno inspirisalo Janačeka i Štrausa. Publika će imati priliku da čuje Štrausovu Serenadu za duvače, Janačekovu Svitu za gudače i Dvoržakovu Serenadu za duvače, violončelo i kontrabas.

– Unapred se radujem aplauzu filharmonijske publike, to me u poslednje vreme dovodi gotovo do suza jer uglavnom dirigujem u praznim salama pred kamerama i mikrofonima. Iako malo ljudi može da prisustvuje koncertima, Beogradska filharmonija zajedno sa mnom, pruža im muzički zagrljaj. Muzičke kuće u svetu se trude da održavaju vezu sa publikom uprkos izazovima koje nameće obavezna distanca. Bojimo se dodira i blizine što nije u našoj suštini jer smo socijalna bića. Međutim, muzika je uvek bila tu da sagradi mostove tamo gde je sve naizgled srušeno i izgubljeno. Njena neverovatna snaga čini da u srcima i mislima budemo blizu jedni drugih, a dela koja izvodimo doprinose ostvarivanju te blizine – rekao je dirigent Danijel Rajskin.

Već naredne nedelje, Beogradska filharmonija sprema koncerte sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, a publiku očekuje novi repertoar uz kompozicije Mocarta i Korngolda. (danubeogradu.rs)