Naslovna » Izlasci » Festivali » Beogradski irski festival 2021
Beogradski irski festival 2021
Beogradski irski festival 2021

Beogradski irski festival 2021

Beogradski irski festival 2021, uprkos lošoj epidemiološkoj situaciji, i ove godine od 12. do 21. marta 2021. imaće bogat program.

Kao i prethodnih godina, program festivala podeljen je na segmente i donosi zanimljiva i premijerna dešavanja.

Za deveto izdanje popularne manifestacije, tokom sedmice Svetog Patrika, pripremljene su izložbe, filmski program, pozorišne predstave, razgovori…

Direktor Beogradskog irskog festivala Jaš Kaminski najavljuje „Veliku knjigu Irske“, izložbu na otvorenom, koja će predstaviti ovu jedinstvenu, savremenu knjigu na Sava promenadi i poziva Beograđane na ceremoniju otvaranja 13. marta od 13.00.

– Fotograf iz Corka i svetski putnik Dean Coady trenutno je nastanjen na Dorćolu, gde hvata vidljive i nevidljive duhove našeg voljenog kraja, oživljavajući svaki njegov ugao i pukotinu i istražujući okom kamere njegovu oronulu lepotu. Pridružite nam se na otvaranju njegove izložbe. Jedan od događaja koji nikako ne bi trebalo propustiti je izložba umetnice Biljane Vuković, čiji su jedinstveni radovi inspirisani manastirom Studenicom i njegovom okolinom, a koja će se održati na Kosančićevom vencu. Konačno, i ove godine se radujemo tradicionalnom ozelenjavanju Beograda i njegovih značajnih građevina 17. marta, čime se Beograd pridružuje proslavi dana svetog Patrika u preko 100 zemalja širom sveta – kaže Kaminski.

Ulaz na sve događaje, online ili na nekoliko lokacija je ili besplatan ili iznosi 200 dinara. (danubeogradu.rs)

Beogradski irski festival 2021 – program

Planirani program za subotu i nedelju, 13. i 14. marta odloženi su zbog novih mera Kriznog štaba i Vlade Srbije, uvedenih usled nepovoljne epidemiološke situacije. Biće zatvoreni Ustanova kulture „Stari grad“ i Kinoteka, pa su svi programi planirani za ovaj vikend odlaženi. Uskoro će biti objavljen novi program.

Izložbe

13. mart (13.00) – 20. april 2021. (Sava promenada)
• Velika knjiga Irske
„Leabhar Mór na hÉireann“ je rukopis na pergamentu i savremena iluminirana knjiga, nastala u Dablinu u periodu od 1989. do 1991. godine. Obuhvata rad 144 irska pesnika, 121 umetnika i devet kompozitora. Svi učesnici u stvaranju ove knjige, pisali su, crtali i slikali direktno na velikim, ručno obrađenim stranicama pergamenta, a njihov rad je objedinio kaligraf Denis Brown.

12-20. mart 2021. (UK Stari grad, Kapetan Mišina 6a)
• Dean Coady – Fotografije

Filmski program

Program u Kinoteci pogledajte na OVOM LINKU.

13-19. mart 2021. (15.00-20.00; UK Stari grad, Kapetan Mišina 6a)
• Beket na filmu
Posetite celodnevne projekcije svih filmovima snimljenih po motivima svih devetnaest Beketovih scenskih komada sa izuzetkom ranog i neizvođenog rada Eluterije. Svaki film ima različitu postavku i režiju sastavljenu od glumaca iz pozorišta, filma i drugih polja među kojima se nalaze i neka koja su se istakla u radu na Beketovim komadima.

19. mart 2021. (online)
• Glad: Priča o Velikoj irskoj gladi… 21.00
Kliknite na OVAJ LINK (potrebno je prijavljivanje)

20. mart 2021. (online)
• Arracht… 21.00
Kliknite na OVAJ LINK (potrebno je prijavljivanje)

Pozorišni program

13. mart 2021. (UK Stari grad, Kapeta Mišina 6a)
• Disco Pigs… 18.00 i 20.00
„Disko svinje“ je pozorišni komad o dvoje tinejdžera rođenih istog dana, čije poznantstvo datira od njihovog rođenja. Problem nastaje onog trenutka kada se suoče sa novim, do tada nepoznatim emocijama, koje razvijaju jedno prema drugom tokom emocionalnog i seksualnog sazrevanja.
Iako su na prvi pogled predstavljeni kao negativci, oni predstavljaju samo žrtve sistema, proizvod društva sa kojim nisu znali da se nose…

Razgovori

17. mart 2021. (UK Stari grad, Kapeta Mišina 6a)
• Beket: Živi lanac znanog sveta… 14.00

Illumination

16-17. mart 2021. (širom Beograda, na otvorenom)
• Greening… 18.00 – 5.00
Ove godine, Palata Albanija, Hotel Moskva, fontana na Slaviji, Brankov most, Most na Adi, Stari most, Glavna pošta, Ambasada Kanade i nedavno otvoreni Narodni muzej će postati zeleni!

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.