Naslovna » BG svaštara » Književnost » Branko Ćopić – Vašar u Strmoglavcu
Branko Ćopić - Vašar u Strmoglavcu (ilustrovao: Mladen Anđelković)
Branko Ćopić - Vašar u Strmoglavcu (ilustrovao: Mladen Anđelković)

Branko Ćopić – Vašar u Strmoglavcu

Jedan od naših najznačajnijih pisaca, Branko Ćopić, poznat je po svojim pripovetkama, novelama, romanima i pesmama. Izuzetno je cenjen i kao dečji pisac.

Prvenstveno zahvaljujući živoj mašti i daru za spretno uobličavanje svojih posmatranja, ali i nesumnjivom humorističkom talentu, napisao je preko trideset knjiga za decu, među kojima su i dva romana.

„Osluškujući život i reči, Ćopić je stvorio svoj sopstveni jezik. Jezik svež, mek, vedar, nežan, senovit kao šuma i katkad tužan kao iznenadna seta. Njegovi su ljudi govorili svaki svojim jezikom iz života i učenja, a pisac ih je osluškivao svojom rečenicom lirike i topline… Sve to je prozračio i okitio smehom“, rekao je književni kritičar, književnik, dramaturg i scenarista Borislav Mihajlović.

Među omiljenim knjigama najmlađih čitalaca Kreativnog centra godinama se nalazi poema Ježeva kućica sa ilustracijama Dušana Pavlića, dok je nedavno u ediciji Pustolovine za predškolce objavljeno još jedno delo Branka Ćopića puno uzbudljivih događaja i likova – Vašar u Strmoglavcu.

U gradu Strmoglavcu održava se nesvakidašnji vašar i svi žure da što pre stignu. Ali na ovom vašaru sve je čudno i naopako: kozica Belka prodaje starog vuka, magarac Njako Njakić kupcima nudi lava, kamila drži časove plesa, stari miš prodaje mačka, žabac prodaje rodu, a jedna glavica kupusa prodaje četiri zeca.

Uz živopisne ilustracije Mladena Anđelkovića čitaoci će otputovati u čarobni svet prepun uzbuđenja i smeha.

Branko Ćopić je voleo je životinje i rado je pisao o njima, pa je tako nastala i ova pesma.

Kombinacija zanimljivog teksta i privlačnih i upečatljivih ilustracija odličan je recept za roditelje koji žele da podstaknu decu da zavole knjigu i da joj se vraćaju.

Upravo su takve knjige iz edicije Pustolovine za predškolce, koja je nastala sa idejom da deca upoznaju i zavole dela najboljih domaćih pisaca. U toj seriji objavljeno je više od 15 knjiga najznačajnijih domaćih autora – Brane Cvetkovića, Branka Ćopića, Desanke Maksimović, Dobrice Erića, Brane Crnčevića, Arsena Diklića i drugih.

Jedna od posebnosti edicije Pustolovine za predškolce jeste i to što se na stranicama svih knjiga nalaze i objašnjenja manje poznatih reči, što olakšava čitanje i pokreće razgovor i druženje između dece i roditelja.

Iz Pustolovnog dodatka, koji se nalazi na kraju svake od knjiga, mali čitaoci će saznati pojedine zanimljive detalje iz detinjstva pisaca tih knjiga, a moći će i da odgovaraju na neka pitanja, da smisle nastavak priče ili da nešto nacrtaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.