Naslovna » Izlasci » Izložbe » Galerija Remont: Dejan Golić – Tightrope Necessity
Galerija Remont: Dejan Golić - Tightrope Necessity
Galerija Remont: Dejan Golić - Tightrope Necessity

Galerija Remont: Dejan Golić – Tightrope Necessity

Od 15. marta do 2. aprila 2021. u Galeriji Remont Dejan Golić predstaviće crteže na postavci pod nazivom „Tightrope Necessity“.

Izložba obuhvata pedesetak crteža različitih formata rađenih tušem. Crteži su nastajali u poslednje dve, tri godine i predstavljaju presek Golićevog dugogodišnjeg, kontinuiranog preispitivanja mogućih načina na koji se jezik može osloboditi odnosa dominacija i kolonizacije unutar društva i dostići apstraktno, ali univerzalno značenje.

U tom procesu istraživanja koristi se kaligrafskim tehnikama, a kao rezultat nastaju složene mreže intuitivnih simbola koji se kreću oko/ka/na granici između savremene kaligrafije i likovne apstrakcije.

Umetnička kritika u doba groznice postmodernosti redukovana je na sukob znanja i fetišizma. Ako pretenduje da bude znanje, jezik mora krenuti iz akademske polemičke pozicije argumenta. Svaki odgovor je automatski.

Raspravljamo svoju ideološku poziciju bez obzira na upućenost, ili potrebu, pre nego što smo išta izgovorili. Iskustveno znanje, znanje koje je teško saopštivo, najčešće ostaje na marginama likovne scene i tretira se kao primitivno.

Crteži Dejana Golića grozničavo traže zapis bez reči, sadržan u odnosima i ritmu elemenata. On stvara jezik koji nije samo ljudski, manje konkretan, ali i manje zarobljen u odnose dominacije. Taj jezik ume da sluša i angažovan je onoliko koliko angažuje.

U službi reprezentacije i apstrakcije istovremeno, ne pristaje da bira perspektivu, niti želi da je stvara. Kao alat hijerarhije, privremeno je ukida, uvodeći nas u stanje izmeštenosti u kom se ništa ne poriče i ništa se ne servira.

Uhvaćeni u mrežu implicitnih simbola povezanih zajedničkim gestom, suočeni smo sa zavodljivim i zagonetnim porukama koje otvaraju vrata za novo. Nepotrebno je da to novo bude jasno, poručuje Golić, dovoljno je što je jasno da ćemo u njemu učestvovati ravnopravno i zajednički, živeći u svetu, a ne iznad ili izvan njega. Istorijski trenutak je disciplinu i fokus Dejana Golića obogatio haosom i eksplozijom, koji nas snažnije izbacuju iz ravnoteže statusa kvo. I novi radovi pričaju o solidarnosti, skromnosti i neophodnoj dubokoj promišljenosti kojoj se mora pokloniti vreme, ali konstatuju urgentno stanje (kog smo svi bolno svesni).

Svaki potez je pažljiv, jer je svačiji uticaj važan. Ova kartografija relacionizma opominje da svest i nežnost zahtevaju jedno drugo i da je ta logika jedini modus opstanka koji imamo na raspolaganju. (Autor teksta: Aleksandar Jevtić)

Info

  • Mesto: Galerija Remont, Maršala Birjuzova 7
  • Vreme: 15. mart (otvaranje u 12.00) – 2. april 2021.
  • Autor i naziv izložbe: Dejan Golić – Tightrope Necessity
  • Vrsta radova: crteži nastali od 2019. do 2021.
  • Radno vreme: 12.00 – 18.00
  • Web: www.remont.net
  • Kontakti: +381 11 32 23 406, remont@remon.net

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.