Naslovna » Izlasci » Tribine » Gnevni filmovi: Kratki filmovi za dugo pamćenje
Gnevni filmovi: Kratki filmovi za dugo pamćenje (detalj sa plakata)
Gnevni filmovi: Kratki filmovi za dugo pamćenje (detalj sa plakata)

Gnevni filmovi: Kratki filmovi za dugo pamćenje

U petak, 5. marta 2021. od 20.00, biće održana deseta tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi“ pod nazivom „Kratki filmovi za dugo pamćenje“.

  • Učestvuju: rediteljka Maja Novaković, scenaristkinja Nađa Petrović i reditelj Nikola Stojanović
  • Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari

Tema je, dakle, kratki metar, u čast predstojećeg duplog izdanja Martovskog festivala. Kratki filmovi ne izlaze iz mode, iako su često u senci svoje dugometražne braće.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, poznat i pod nazivom Martovski festival, već gotovo sedam decenija neguje kratku formu – igranu, dokumentarnu, animiranu i ekperimentalnu. Da li je kratki film samo odskočna daska za dugometražne projekte ili može biti prava mera i autohtona umetnička forma?

Gosti tribine „Kratki filmovi za dugo pamćenje“ su mladi autori koji su ostvarili sjajne rezultate sa svojim kratkim filmovima i koji se sa svojim najnovijim ostvarenjima nalaze u selekciji predstojećeg 67/68. Martovskog festivala.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

„A sad se spušta veče“ u režiji Maje Novaković jedan je od najuspešnijih srpskih kratkih filmova u ovom milenijumu. Nakon svetske premijere u takmičarskom programu prestižnog festivala Visions du Reel u Nionu, ovaj polusatni dokumentarni film je prikazan na preko 100 festivala širom sveta, gde je za sada osvojio 35 nagrada.

Reditelj Nikola Stojanović i scenaristkinja Nađa Petrović sarađivali su na tri veoma uspešna kratka igrana filma: „Mi smo videli leto“, „Šerbet“ i „Sve kako treba“. Prvi pomenuti je na 66. Martovskom festivalu proglašen za najbolji kratki igrani film u nacionalnoj selekciji, dok je drugi nagrađen na Filmskom festivalu u Lazarku (najbolji kratki film) i Sarajevskom filmskom festivalu („Srce Sarajeva“).

Ulaz na tribinu je slobodan.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.