Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Sven Nurdkvist – Petson i Findus prave auto
Kreativni centar: Sven Nurdkvist - Petson i Findus prave auto
Kreativni centar: Sven Nurdkvist - Petson i Findus prave auto

Kreativni centar: Sven Nurdkvist – Petson i Findus prave auto

U izdanju Kreativnog centra nedavno je objavljena slikovnica Petson i Findus prave auto, nova knjiga čuvenog švedskog pisca i ilustratora Svena Nurdkvista.

Slikovnica o čiča Petsonu i mačku Findusu, književnim junacima koji su poznati deci širom sveta, namenjena je deci u uzrastu od jedne do tri godine.

U ovoj novoj avanturi Petson i Findus su odlučili da naprave auto na pedale. Ali za to će im biti potrebna pomoć malih čitaoca koji treba da zavire u ovu knjigu, pronađu sve što se krije na raznim mestima i pomognu Petsonu i Findusu da naprave automobil na kojem će im zavideti sve Gustavsonove krave. U ovoj kartonskoj slikovnici mališane očekuju brojna iznenađenja na svakoj strani – prozorčići koji se otvaraju, delovi koji se mrdaju, okreću, izvlače itd.

Pogledajte video o ovoj knjizi…

Pored zabavnih priča, ono što posebno oduševljava čitaoce slikovnica Svena Nurdkvista jesu divne ilustracije, prepune zanimljivih detalja. Na svakoj od njih dešava se mnogo toga i koliko god da se razgledaju, uvek se uoči još neka nova sitnica.

Posmatrajući raskošne ilustracije dok im neko čita priču, deca bolje upoznaju svet oko sebe, uče kroz igru i sjajno se zabavljaju.

Kreativni centar je do sada objavio 12 knjiga o Petsonu i Findusu. Najveći broj izdanja namenjen je predškolcima (Kako se mali Findus izgubio, Torta od palačinki, Mačak Findus i petao i druge), a ima i nekoliko knjiga za najmlađe čitaoce – do tri godine (Poznajete li Petsona i Findusa?, Gde je Petson? i Petson i Findus prave auto).

Autor svih knjiga o ovom neodoljivom mačku i njegovom dobroćudnom čiči je Sven Nurdkvist (1946), jedan od najznačajnijih švedskih ilustratora i pisaca za decu. Iako je dobro crtao još kao tinejdžer, nekoliko umetničkih škola odbilo je da ga primi na dalje usavršavanje, pa je diplomirao arhitekturu. Ipak, nije prestajao da crta.

Od 1983. godine, nakon što je nagrađen na jednom konkursu za dečju knjigu, potpuno se posvećuje pisanju i ilustrovanju knjiga za decu. Čiča Petson i mačak Findus su njegovi širom sveta poznati junaci, a inspiraciju za prve njihove avanture Sven Nurdkvist pronašao je igrajući se sa svojim malim sinovima.

Knjige o Petsonu i Findusu već 30 godina razveseljavaju decu širom sveta. Prevedene su na 44 jezika, objavljene u preko 70 zemalja i dosad su prodate u više od osam miliona primeraka, a o njihovim dogodovštinama snimljeni su i crtani filmovi.

Osim avantura o Petsonu i Findusu, Sven Nurdkvist je ilustrovao i serijal popularnih slikovnica o kravi Mami Mu.