Naslovna » Izlasci » Izložbe » Muzej nauke i tehnike: Izložba „Nije zlato sve što sija“
Muzej nauke i tehnike: Izložba "Nije zlato sve što sija"
Muzej nauke i tehnike: Izložba "Nije zlato sve što sija"

Muzej nauke i tehnike: Izložba „Nije zlato sve što sija“

Do 1. maja 2021. u Galeriji 51 (Muzej nauke i tehnike, Skender-begova 51) biće otvorena izložba „Nije zlato sve što sija“.

Kustosi Zoran Lević i Nenad Lukić osmislili su postavku posvećenu zlatu kao materijalu i njegovoj tehnološkoj obradi.

Izložbom se tematski obrađuje dobijanje, proizvodnja, obrada i upotreba zlata. Tokom istorije zlato se koristilo u razne svrhe, od izrade novca i nakita, preko verskih i umetničkih predmeta, do predmeta za svakodnevnu upotrebu. Savremeni život je nemoguć bez zlata jer se ono nalazi i u svakom elektronskom uređaju.

Posetioci na izložbi mogu da vide minerale, rudarsku i opremu za ispiranje zlata, primenu zlata u svakodnevom životu, ekonomiji, medicini i elektronici. Veliki deo izložbe posvećen je zlatarskom zanatu, gde su prikazani alati i tehnologije obrade zlata.

Muzej nauke i tehnike: Izložba "Nije zlato sve što sija"

Predstavljene su i različite tehnologije pozlate, kao i ispitivanje i obeležavanje predmeta od zlata. Za ovu izložbu, u zlatarskoj radnji Stefanović 1886, namenski je snimljen film koji prikazuje celokupan proces izrade prstena, od procesa topljenja, pa sve do krajnje pripreme za izlaganje.

Tokom trajanja izložbe biće organizovano nekoliko praktičnih radionica na temu zlatarstva, na kojima će biti predstavljen proces kako izrade, tako i popravke nakita, kao i organizovana tri stručna predavanja. Za najmlađe posetioce planirana je radionica ručnog ispiranja zlata.

Muzej nauke i tehnike: Izložba "Nije zlato sve što sija"

Izloženi predmeti su iz zbirki Muzeja nauke i tehnike, Muzeja rudarstva i metalurgije iz Bora, Zbirka minerala i stena Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, Direkcije za mere i dragocene materijale, Gradskog muzeja iz Bečeja, Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, privatnih kolekcija i preduzeća, kao i Zlatare Stefanović 1886, koja je veći broj izloženih eksponata poklonila Muzeju nauke i tehnike.

Izložba će biti dostupna za posetioce u Muzeju nauke i tehnike, do 1. maja 2021, od 11.00 do 17.00. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.