Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Novi koncerti Beogradske filharmonije: Kamerna simfonija Šenberga premijerno u Sali BGF
Beogradska filharmonija i Gabrijel Felc (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija i Gabrijel Felc (foto: Marko Đoković)

Novi koncerti Beogradske filharmonije: Kamerna simfonija Šenberga premijerno u Sali BGF

Beogradska filharmonija i šef dirigent Gabrijel Felc pripremili su ekskluzivni program koji će izvesti 4, 5. i 6. marta 2021. od 19.00 u Sali BGF.

Orkestar premijerno izvodi Kamernu simfoniju Šenberga i Betovenovu Četvrtu simfoniju.

Šenbergova Kamerna simfonija je veoma zahtevna kompozicija, predstavlja izazov i avanturu kako za orkestar tako i za dirigenta. Iako je Gabrijel Felc izvodio ovo delo nekoliko puta u svojoj karijeri, svaki put oseća da je pred njim veliki test:

– Kamerna simfonija je jedno od najvažnijih dela ovog kompozitora i veoma je komplikovano. Pisano je za 15 instrumenata, tako da će svaki muzičar imati ulogu soliste. Radujem se što ćemo imati tri koncerta jer je to odličan trening za orkestar da uvežbava ovako teške harmonije, ritmove, tehnike, tempa, pregršt sitnih nota. Mi zaista vežbamo i bukvalno treniramo kao ludi. Zajedno sa Betovenovom simfonijom, ovo je stvarno program za ligu šampiona – kaže Gabrijel Felc.

Iako su na prvi pogled sasvim različiti, publika će imati priliku da čuje spoj Betovena i Šenberga, autore koji na sličan način predstavlјaju klјučne ličnosti koje su izmenile tok istorije muzike.

Naredni koncerti šefa dirigenta sa orkestrom zakazani su za 18, 19. i 20. mart. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.