Naslovna » BG servis » Radovi na uređenju Skvera despota Stefana
Radovi na uređenju Skvera despota Stefana (foto: Aleksandra Prhal)
Radovi na uređenju Skvera despota Stefana (foto: Aleksandra Prhal)

Radovi na uređenju Skvera despota Stefana

Radovi na uređenju Skvera despota Stefana, na uglu Gundulićevog venca, Drinčićeve i Palmotićeve, počeće u četvrtak, 25. marta 2021. godine.

JKP „Zelenilo-Beograd“ će na centralnom mestu platoa postaviti spomenik despotu Stefanu Lazareviću, jednom od najznačajnijih vladara u čije vreme je Beograd, osim što je proglašen glavnim gradom Srbije, postao i značajan trgovinski, kulturni, politički i vojni centar.

Prilaz samom spomeniku će biti omogućen sa kružnog dela trotoara iz pravca Bulevara despota Stefana.

Denivelacija terena prema Gundulićevom vencu, Drinčićevoj i Palmotićevoj ulici biće izvedena nizom kaskadno postavljenih zidića promenljive visine u delu travnjaka.Radovi u toku

Predviđenu obradu zastora platoa oko spomenika, činiće bele mermerne kvadratne ploče i kameni masivi ivičnjaka. Predviđeno je da zastor trotoara bude napravljen od sivog granita kombinacijom dve veličine ploča.

Zelene površine činiće travne trake, formirane postavljanjem travnog busena sa jedne strane i sadnjom perena sa druge strane.

U zoni trotara, iza spomenika, predviđena je sadnja šest, visokokvalitetnih, drvoredne sadnice Tilia cordata „Greenspire“, koje će biti simetrično locirane u odnosu na široke skalinete.

Za sve kategorije zelenih površina projektovan je adekvatni zalivni sistem.

Na skveru će biti postavljene četiri klupe bez naslona. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.