Naslovna » Izlasci » Izložbe » Retrospektivna izložba „Iskustvo u gužvi“: Fotografije Goranke Matić
Retrospektivna izložba "Iskustvo u gužvi": Fotografije Goranke Matić (foto: Autoportret, Goranka Matić, 1981)
Retrospektivna izložba "Iskustvo u gužvi": Fotografije Goranke Matić (foto: Autoportret, Goranka Matić, 1981)

Retrospektivna izložba „Iskustvo u gužvi“: Fotografije Goranke Matić

Retrospektivna izložba fotografija Goranke Matić „Iskustvo u gužvi“ biće otvorena od 24. marta 2021. u Muzeju savremene umetnosti Beograd.

Na umetničkoj i fotografskoj sceni Goranka Matić prisutna je već 40 godina. Od samih početaka, osamdesetih godina prošlog veka, njen rad paralelno se odvijao u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije.

Dvostrukost i diferenciranost unutar njenog profesionalnog angažmana kao, sa jedne strane, novinskog hroničara muzičkih i likovnih a kasnije i političkih događaja i, sa druge, posvećenog umetničkog fotografa, doprinele su kompleksnom autorskom opusu koji se najprimerenije može sagledati kroz prizmu žanrovskih podela.

Foto: Goranka Matić: 9. mart 1991.
Foto: Goranka Matić – 9. mart 1991.

Iako su se teme i žanrovi razlikovali u zavisnosti od angažmana ali i prirode interesovanja, to nije uticalo na kreativnu poziciju Matićeve već, upravo suprotno, na ujednačavanje vizuelnog i semantičkog pristupa, koji se ogleda pre svega u jednako jasnoj autorskoj koncentrisanosti kako na ljude tako i na događaje i situacije. Otud i naziv ove retrospektivne izložbe Iskustvo u gužvi, čija je namera upravo da se nepretenciozno, pomalo i poetično, imenuje proces rada Matićeve.

Do njenog profesionalnog angažmana kao fotografa došlo je spontano, a sve je pratila i velika doza lične znatiželje i hrabrosti, pa i sklonost ka određenoj vrsti aktivizma, želja da se pri važnim kulturnim i društvenim dešavanjima deluje ne samo kao fotograf na zadatku i posmatrač već kao aktivni učesnik.

Foto: Goranka Matić: Miting SPS, 1996.
Foto: Goranka Matić – Miting SPS, 1996.

Fotografisanje unutar gužve aktuelnog trenutka, bilo da se radi o rok koncertima osamdesetih ili političkim protestima devedesetih, osposobilo je Matićevu da na autentičan način prenese dramatiku događaja i psihologiju pojedinca, ali i da istovremeno poetiku prilagodi tada savremenim kretanjima u fotografiji i umetnosti.

Iskustvo u gužvi: stotine fotografija i materijala druge vrste

Izložba „Iskustvo u gužvi“, koju čini više stotina fotografija i materijala druge vrste (arhiva, dokumentacija, foto – eseji), nije strukturirana hronološki već prema tematskim celinama koje se kod autorke izdvojaju kao dominantne.

A to su:

 • prve autorske izložbe i radovi realizovani u mediju fotografije,
 • fotografije rok koncerata i protagonista Novog talasa zajedno sa akterima likovne scene nastale osamdesetih godina u čijem je središtu bio Studentski kulturni centar (rok fotografija, način života aktera rok i umetničke scene, dizajn omota muzičkih albuma),
 • portreti (umetnici, reditelji, pisci, političari i dr.),
 • 10 godina protiv (fotografije sa političkih skupova, manifestacija i protesta u Beogradu 1990 – 2000),
 • umetnički projekti (intimni autoportreti, projekti Moravice, Matrilinearno ogledalo, Memorabilije, Portreti sa prijateljicama, Ožiljci, autorski projekat i deo ranije realizovane izložbe Tiho teče Sutjeska).
Foto: Goranka Matić: Sastanak muzičara u SKC-u, 1981.
Foto: Goranka Matić – Sastanak muzičara u SKC-u, 1981.

Goranka Matić svojevrsna je hroničarka zbivanja na umetničkoj, kulturnoj, društvenoj i političkoj sceni ove zemlje, čiji se opus, prezentovan ovako u celini, može nezavisno od autorstva tretirati i kao problemska izložba koja omogućuje uvid u društvene i kulturne okolnosti nekadašnje države Jugoslavije, Srbije i Beograda, od početka osamdesetih pa do početka dvehiljaditih godina.

Izložba „Iskustvo u gužvi“ posredno teži da ukaže i na dinamične i mnogostruke pozicije i uloge medija fotografije.

Goranka Matić ukratko…

Goranka Matić rođena je 1949. godine u Mariboru (Slovenija). Završila je studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Od 1971. godine bila je stalni saradnik Studentskog kulturnog centra kao jedna od urednica likovnog programa i kustos galerije Srećna nova umetnost. Od 1978. do 1980. vodila je Galeriju 45 na Novom Beogradu.

Fotografijom se aktivno bavi od 1980. godine. Njene fotografije izlazile su u gotovo svim vodećim časopisima bivše Jugoslavije. Bila je urednica fotografije u nedeljniku Vreme (1990-2006), u dnevnom listu Politika (2006-2010) i na Radio-televiziji Srbije (2011-2015).

Foto: Goranka Matić - Beograd, 1981.
Foto: Goranka Matić – Beograd, 1981.

Predavala je na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu (foto-žurnalizam i dokumentarna fotografija). Prva je žena fotograf član foto-sekcije ULUPUDS-a.

Tokom svoje umetničke karijere učestvovala je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njeni radovi nalaze se u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Dobitnica je značajnih nagrada.

Fotografije Goranke Matić – Iskustvo u gužvi – info

 • Autorka i naziv izložbe: Goranka Matić – Iskustvo u gužvi (fotografije i drugi materijali)
 • Kustos izložbe: Una Popović, viši kustos MSUB
 • Mesto: Muzej savremene umetnosti Beograd, III, IV i V nivo
 • Vreme: 24. mart – 24. maj 2021. godine
 • Adresa: Ušće, Ušće 10, Blok 15
 • Radno vreme: 12.00-20.00; utorkom zatvoreno; zatvoreno i kad su na snazi mere bezbednosti Vlade Srbije
 • Kontakt: +381(0)11 311 113
 • Napomene: U skladu sa odlukom Kriznog štaba o uvođenju novih mera zaštite za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, neće biti zvaničnog otvaranja. Istovremeno u Muzeju može boraviti najviše 50 posetilaca. Ulaz je besplatan, a dezinfekcija ruku, merenje temperature i nošenje maski uz propisanu udaljenost među posetiocima su obavezni.

(danubeogradu.rs)