Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Šta se sve zatvara u subotu u podne
Šta se sve zatvara u subotu u podne (foto: Nemanja Nikolić)
Šta se sve zatvara u subotu u podne (foto: Nemanja Nikolić)

Šta se sve zatvara u subotu u podne

Vlada Srbije, na predlog Kriznog štaba, usvojila je danas nove mere za suzbijanje epidemije, koje se odnose na predstojeći vikend, 6. i 7. mart 2021.

U subotu će sve raditi do 12.00, a do ponedeljka do 6.00 radiće samo prodavnice hrane, lekova i goriva, rekao je član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Od ponedeljka, 8. marta, srednjoškolci prelaze na online nastavu.

Krizni štab će se ponovo sastati u utorak, rekao je Kon i dodao da je „jedino na šta se oslanjamo imunizacija“.

Dr Predrag Kon kaže da je imunitet od vakcine veći od onog nakon preležane bolesti. Kako dalje kaže, neophodno je uraditi reviziju podataka o virusu korona podacima koji postoje. „Više puta sam to pominjao“, naglašava. Kon kaže da tu nema obrazloženja, da su to odluke, a šta je bilo iza vrata – ne želi da govori.

„Sasvim sigurno da je bilo razmena mišljenja – i energičnih. Rezultat toga je da imamo ovo što sad prenosim. U utorak je nastavak. Dugotrajno zatvaranje teško da je opcija za Srbiju. Isto tako nemoguće je da se ne reaguje na povećanje aktivnosti virusa“, dodaje.

Kaže da su ovo odluke Kriznog štaba, a ne samo medicinskog dela, i dodaje da neko razmenu mišljenja shvata kao nesporazum, neko kao konflikt.

Dakle, šta se sve zatvara u subotu u podne?

Od subote, 6. marta 2021. u 12.00, do ponedeljka, 8. marta 2021. u 6.00 biće zatvoreni:

  • svi ugostiteljski objekti (kafići i restorani),
  • sve prodavnice osim prodavnica prehrambene delatnosti,
  • kozmetički i frizerski saloni,
  • dečije igraonice,
  • teretane,
  • sportski objekti.

U ski-centrima, ove mere važiće od ponoći i trajaće do ponedeljka, što znači da ugostiteljski objekti na ovim mestima neće raditi tokom celog vikenda. Izuzetak su hotelski kafići i restorani, koji tokom vikenda mogu usluživati samo goste koji imaju prijavljen boravak.

Kada su u pitanju ustanove kulture, samo pozorišta će moći da rade do 21.00 i u subotu i u nedelju, uz poštovanje svih epidemioloških mera, dok će unapred zakazani sportski događaji moći da se održe, ali bez prisustva publike.

Sve pijace u sastavu JKP „Gradske pijace“ u subotu i nedelju, 6. i 7. marta radiće uobičajeno.

Bitno je napomenuti da je delatnost dostave hrane moguća 24 sata dnevno, dok je šalter prodaja hrane i pića sutra nakon 12 časova zabranjena na teritoriji čitave Republike Srbije do ponedeljka ujutru.

Takođe, nakon 12 časova mogu da rade:

  • privatne zdravstvene ustanove,
  • laboratorije,
  • veterinarske ambulante i
  • stomatološke ordinacije.

Od ponedeljka, 8. marta, sve će raditi po uobičajenom režimu i radna vremena svih objekata biće ista kao i danas.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti Covid-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu, tako da nove mere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.