Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Studiranje po dualnom modelu na akademskim i strukovnim studijama od jeseni 2021.
Studiranje po dualnom modelu (foto: Pixabay)
Studiranje po dualnom modelu (foto: Pixabay)

Studiranje po dualnom modelu na akademskim i strukovnim studijama od jeseni 2021.

Studiranje po dualnom modelu biće moguće na akademskim i strukovnim studijama od jeseni 2021, a jedina polja koja su isključena su društveno-humanističkih i medicinskih nauka.

To je najavio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić za portal biznis.rs.

Svi zainteresovani studenti dobiće informacije o ponuđenim studijskim programima koji se realizuju po dualnom modelu u junu, odnosno nakon što fakulteti podnesu zahteve za akreditaciju određenog studijskog programa.

On je precizirao da proces akreditacije traje do 75 dana i da će sve informacije o mogućnostima studiranja po dualnom modelu biti dostupne na veb-stranicama fakulteta.

Razvoj dualnih studijskih programa pratiće potrebe privrede, koja je u ovom procesu aktivan učesnik.

Odgovarajući na pitanje da li će studenti unapred moći da znaju ko je poslodavac kod koga će pohađati praktični deo studijskog programa, Ružić je rekao da, u skladu sa Zakonom o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, visokoškolska ustanova zaključuje ugovor o dualnom modelu sa jednim ili više poslodavaca.

Ugovori se, kako je predočio, sklapaju sa ciljem obezbeđivanja uslova za ostvarivanje svih sadržaja učenja kroz rad, koji su definisani studentskim programom.

On je dodao da visokoškolska ustanova i Privredna komora Srbije najkasnije u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora objavljuju na svojoj internet stranici osnovne informacije.

Studenti se raspoređuju putem njihovog intervjuisanja od strane poslodavca, pri čemu se usaglašavaju želje studenta sa izborom poslodavca, objasnio je Ružić.