Naslovna » Izlasci » Akcije » Akcija pojačane kontrole saobraćaja „Spid maraton“
Akcija pojačane kontrole saobraćaja "Spid maraton" (foto: Pixabay)
Akcija pojačane kontrole saobraćaja "Spid maraton" (foto: Pixabay)

Akcija pojačane kontrole saobraćaja „Spid maraton“

U toku je akcija pojačane kontrole saobraćaja „Spid maraton“ koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije.

To znači da saobraćajna policija u toku 24 sata na putevima u Srbiji neprekidno meri brzinu.

Predstavnica Uprave saobraćajne policije Zagorka Cvetković izjavila je da je pomenuta akcija deo međunarodne kampanje pojačane kontrole brzine, koja se realizuje u 30 evropskih zemalja članica organizacije „Roadpol“.

Ona je navela da u sklopu „Spid maratona“, saobraćajna policija kontroliše brzinu svim raspoloživim ručnim radarima, radarima u sistemima video-nadzora i presretačima, dok će na auto-putevima biti merena i prosečna brzina kretanja vozila.

Akcija pojačane kontrole saobraćaja, kako je istakla, sprovodi se od ponedeljka, 19. aprila 2021, i trajaće sedam dana.

U prva dva dana saobraćajna policija je otkrila ukupno 6.261 prekršaj prekoračenja brzine i 1.939 drugih prekršaja.

– Neprilagođena brzina najčešći je uzrok saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, a poslednjih godina broj prekršaja prekoračenja brzine je u dramatičnom porastu. Uprkos sveobuhvatnim kontrolama i velikom broju otkrivenih prekršaja, i dalje veliki broj vozača svakodnevno ugrožava i sebe i druge učesnike u saobraćaju prekoračujući dozvoljenu brzinu kretanja vozila – naglasila je Cvetković.

Cilj akcije je dosledno sankcionisanje svih vozača koji budu zatečeni u prekoračenju brzine. Čak i malo povećanje brzine drastično pogoršava posledice saobraćajne nezgode. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.