Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Dela Mocarta i Bramsa na kamernoj sceni
Beogradska filharmonija: Koncerti na kamernoj sceni BGF (foto: Nemanja Jovanović)
Beogradska filharmonija: Koncerti na kamernoj sceni BGF (foto: Nemanja Jovanović)

Beogradska filharmonija: Dela Mocarta i Bramsa na kamernoj sceni

U četvrtak i petak, 22. i 23. aprila 2021. od 19.00, Beogradska filharmonija je u Sali na Studentskom trgu 11 planira dva koncerta.

Na kamernoj sceni nastupiće filharmoničari okupljeni u kvartet i kvintet, a na progamu su dela Mocarta i Bramsa.

Koncertmajstor Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović, zajedno sa Selenom Jakovljević (violina), Ivanom Uzelac (viola) i Katarinom Stanković (violončelo), izvešće Mocartov „Gudački kvartet br. 15“. Program zaokružuje Bramsov „Klarinetski kvintet op. 115“, sa klarinetistom Veljkom Klenkovskim.

– Imamo sreću da sviramo kompozicije koje smo oduvek želeli ali za koje, u regularnim uslovima, nismo imali prilike. Malo je neobično reći, ali prezadovoljni smo ovom sezonom koja je zahtevala prilagođavanje. Mogu ponosno da kažem da filharmoničari iz nje izlaze u top formi sa velikim brojem izvedenih koncerata. Svirali smo dosta kamerne muzike idealne za naše usavršavanje, zatim težak orkestarski program i to po nekoliko puta. Ali, najvažnije od svega je da se sjajno provodimo i da smo sezonu iskoristili maksimalno – kaže koncertmajstor Miroslav Pavlović.

Muzičari izvode dve stilski veoma različite kompozicije. Za Mocartov „Kvartet“ karakteristično je da je nastao u stabilnoj i spokojnoj fazi njegovog stvaralaštva, nažalost, možda i jedinom srećnom periodu kompozitorovog života. Posebno je interesantan drugi stav u kome se čuju nagle, dramatične i uzbudljive promene raspoloženja zato što je Mocart tada bio u iščekivanju svog prvog deteta i vesti koje će stići iz druge sobe.

Pored ovog remek-dela, publika će imati priliku da uživa u Bramsovom „Kvintetu“, delu gustih i dugih fraza ali i mađarskog šmeka, nastalo upravo po uzoru na Mocartovu kompoziciju istog žanra. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.