Naslovna » Izlasci » Festivali » Beogradski mesec fotografije 2021.
Beogradski mesec fotografije: Vladimir Živojinović - The First Serbian Ski Jumper (foto: promo)
Beogradski mesec fotografije: Vladimir Živojinović - The First Serbian Ski Jumper (foto: promo)

Beogradski mesec fotografije 2021.

Peta manifestacija Beogradski mesec fotografije biće održana od 8. maja do 3. juna 2021. godine na petnaestak lokacija u prestonici.

Publika će moći da vidi radove oko pedeset autora iz 15 zemalja, u oko 20 izložbenih celina.

Beogradski mesec fotografije biće otvoren 8. maja grupnom izložbom u Kući legata i nekadašnjem bioskopu Balkan.

U Kući legata će od 18.00 biti otvorena izložba „Novi talenti“. Žiri koji čine Paulina Ana Galančak (predsednica TIFF kolektiva i fondacije, kokreatorka TIFF festivala, kulturna animatorka, kustoskinja i fotografkinja), Mikiko Kikuta (umetnički direktor Šiogama fotografskog festivala u Mijagi kao i Setouči internacionalnog fotografskog festivala Takamatsu u Japanu), Fransesk Fabregas (fotograf i član Komiteta za promociju Nacionalnog plana za fotografiju), V. M. Hant (šampion fotografije, kolekcionar, kustos, konsultant i predavač) i Branimir Karanović (fotograf i profesor fotografije) odabrao je najbolje radove iz Srbije i regiona koji će biti predstavljeni na ovoj izložbi.

Beogradski mesec fotografije: Stephanie Pistel - Bucket List (foto: promo)
Beogradski mesec fotografije: Stephanie Pistel – Bucket List (foto: promo)

Svoje radove izložiće Ljubov Rakšina iz Rusije (1. mesto), Maksim Matis iz Belgije (2. mesto) i Kristina Sergejeva iz Rusije (3. mesto), kao i Nađa Repman koja je dobila nagradu za najbolji domaći projekat.

Takođe od 8. maja u okviru samostalnih izložbi svoje radove će izložiti: Dušan Kochol, Karolina Patos, Lorena Ros, Marija Ćalić, Matej Milenković i Vladimir Živojinović (u Kući legata), a Stephanie Pistel, Ines d’Orey, Ivan Blazhev, Karsten Kronas, Klaus Pichler, Made of Photos #2, Milan Marković, Miloš Nešić, Miloš Tomić i Olatz Vazquez (u bioskopu Balkan).

Beogradski mesec fotografije je prvi put organizovan 2016. godine a ovogodišnje izdanje je peto po redu. Organizacioni tim ovo izdanje manifestacije posvetio je svima onima koji su ugroženi haosom izazvanim epidemijom COVID-19, onima koji više nisu sa nama, kao i svima koji se trude da nam učine život mogućim i lakšim. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.