Naslovna » Izlasci » Izložbe » Beogradski mesec fotografije: Katarina Marčetić – Don Kihot
Beogradski mesec fotografije: Katarina Marčetić - Don Kihot
Beogradski mesec fotografije: Katarina Marčetić - Don Kihot

Beogradski mesec fotografije: Katarina Marčetić – Don Kihot

Od 23. aprila 2021. (19.00) biće otvorena izložba „Don Kihot“ autorke Katarine Marčetić u Radisson Collection Old Mill hotelu.

Izložba je deo predstojećeg izdanja manifestacije Beogradski mesec fotografije (Belgrade Photo Month) koja se održava od maja meseca na više lokacija u Beogradu.

Izložba se organizuje povodom Međunarodnog dana knjige koji se obeležava 23. aprila još od 1995. godine u čast Migela de Servantesa. „Don Kihot“ je najreprezentativnija knjiga Migela de Sarvantesa, jedna je od najvažnijih u svetskoj literaturi i jedna od najčitanijih nakon Biblije.

U seriji fotografija „Don Kihot“ Katarina Marčetić dokumentarističkim postupkom beleži prostor iza scene Narodnog pozorišta u Beogradu tokom izvođenja istoimenog baleta.

Delikatne i suptilne, ove fotografije svoju lepotu saobražavaju kroz višestrukost imanentnih kontrastnih odnosa, kako u formalnom, tako i u idejnom pogledu.

Fotografije Katarine Marčetić raslojavaju pred našim očima veoma žive i gotovo fantazmatske predstave između istine i iluzije. Na njima je zabeležen dinamičan ambijent sa kvalitetima snolikosti, koji u isti mah zadržava stabilnost utemeljenu u stvarnosti posredstvom dokumentarne fotografije.

Katarina Marčetić je fotografkinja iz Beograda. Rođena je 1993. godine u Pančevu. Master studije fotografije završila je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Usavršavala se na polju grafičkog dizajna, a zainteresovana je i za video, psihologiju i film. Izlagala je samostalno i u okviru brojnih grupnih izložbi. Fokus njenog rada je na konceptualnoj fotografiji, portretima, dizajnu svetla i kombinovanju fotografije i drugih umetničkih medija.

Izložbu organizuje Бартcелона POP UP u saradnji sa Radisson Collection Old Mill Hotel i manifestacijom Beogradski mesec fotografije, uz podršku Ambasade Španije u Srbiji.

Beogradski mesec fotografije (Belgrade Photo Month) je prvi put organizovan 2016. godine a ovogodišnje izdanje će biti peto po redu. (danubeogradu.rs)