Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Dan planete Zemlje 2021.
Dan planete Zemlje 2021. (foto: Pixabay)
Dan planete Zemlje 2021. (foto: Pixabay)

Dan planete Zemlje 2021.

Dan planete Zemlje 2021. obeležava se danas, 22. aprila, ovoga puta pod motom „Akcija klime“ u vezi sa klimatskim promenama.

Svake godine od 1970, 22. aprila, obeležava se Međunarodni dan planete Zemlje. Cilj je da se skrene pažnja na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih posledica po životnu sredinu.

Obeležavanje ovog dana inicirao je američki senator Gajrold Nelson. Značaj obeležavanja tog datuma je upozorenje na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena, kako bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanjila negativan uticaj na životnu sredinu.

Zavod za zaštitu prirode Srbije saopštio je da ovaj datum predstavlja povod da se preispita odnos prema planeti i istovremeno je javna kampanja da se zaustave ili ublaže posledice destruktivnog civilizacijskog razvoja.

U školama će biti organizovane prezentacije i radionice o temama kao što su recikliranje i bioplastika, a mnogobrojne organizacije za zaštitu životne sredine najavile su akcije čišćenja okoline.

Na Dan planete Zemlje 2021. počinje takmičenje Ilona Maska u prikupljanju i skladištenju ugljenika. Pobednički tim biće izabran za četiri godine. Grupa koja predstavi najbolju tehnologiju za prikupljanje i zarobljavanje ugljenika dobiće polovinu fonda, vrednog 100 miliona dolara.

Dan planete Zemlje obeležio je Google objavljivanjem novog „dudla“:

(danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. Divan dan za posaditi drvo! Hvala za objavu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.