Naslovna » Izlasci » Dani Beograda 2021: Kultura je pobednik
Dani Beograda 2021: Kultura je pobednik
Dani Beograda 2021: Kultura je pobednik

Dani Beograda 2021: Kultura je pobednik

Manifestacija Dani Beograda 2021 biće održana na više lokacija u prestonici od 16. do 19. aprila pod sloganom „Kultura je pobednik“.

Posetioce očekuje bogat kulturno-umetnički program, izložbe, promocije, posete pozorištima, muzejima i javna vođenja.

Dani Beograda 2021 organizuju se u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda: 16. april 878, kada se prvi put u istorijskim dokumentima pominje slovenski naziv grada Beograda, i 19. april 1867, kada su turske vlasti simboličnom predajom ključeva grada ozvaničile da je Beograd ponovo postao srpski grad.

Organizatori su Grad Beograd i Omladinsko pozorište Dadov uz podršku raznih ustanova i institucija.

Dani Beograda 2021 – program

Foto: Nemanja Nikolić
Foto: Nemanja Nikolić

Prethodni događaji…

»»» U toku…
Izložba na Trgu republike
U sklopu manifestacije 6. aprila obeleženo je 80 godina od bombardovanja Beograda 1941. godine, a tim povodom otvorena je i ova izložba.

»»» Četvrtak, 15. april 2021. (12.00)
Omaž arheologu Marku Popoviću u Svečanoj sali Starog Dvora
Promocija knjige „Svet srednjovekovnih utvrđenja gradova i manastira“.

»»» Biblioteka „Vlada Aksentijević“, Obrenovac
Projekcija filmova „Obrenovac između dva veka“ i „Stara čaršija“
Ulaz besplatan.

Petak, 16. april 2021.

»»» Petak, 16. april 2021. (10.00)
Polaganje cveća na spomen-obeležju na Kalemegdanu
Za ovu priliku biće angažovan muzički orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova, pitomci Vojske Srbije, koji će nositi zastave grada, sa kojima će biti organizovana i počasna paljba na mestu polaganja cveća. Prilikom polaganja cveća biće organizovan dramski performans koji opisuje deo istorije i podseća prisutne na događaj koji se odigrao pre 150 godina.

»»» Petak, 16. april 2021. (14.00)
Pozdrav iz Beograda: Beograd na razglednicama
Razglednice već preko sto godina putuju svetom i na svoj način deo su istorije svedočeći o ljudima, događajima, predelima, ulicama.

Hvatajući trenutak zamrznut u vremenu, razglednice koje vam predstavljamo dočaravaju Beograd kakav je nekad bio i koji se iz godine u godinu nepovratno menja. A dok na slikama pred nama bude poprimao drugačiji izgled, možemo u isto vrem pratiti i razvoj i promene samih razglednica.

Krajem 19. veka, razglednice su u celoj Srbiji postale veoma popularne. Izradom, izdavanjem i prodajom razglednica bavilo se mnogo preduzimača, od čuvenijih knjižara i uglednih štamparskih preduzeća, do manje poznatih trgovaca. Među kojim su i Vilhem Gerka, Knjižara Rajkovića i Ćukovića, J. Čaklović, LJ. Paler i dr. Zbirka razglednica Beograda razvrstana je po tematskom sadržaju ilustracija na topografske razglednice koje obuhvataju razglednice najrazličitijih motiva koje se odnose na urbani prostor, ulice, trgove, parkove, javna zdanja, spomenike i društveni život Beograda. Razglednice su podeljene tako da se prikaz odvija po sledećim ulicama: Beograd na Savskoj padini, Savamala, Bara Venecija, Zeleni venac, Mala pijaca, Železnička stanica, Vilsonov trg, Nemanjina ulica, Slavija, Ulica kralja Milana, Ulica kneza Miloša, Dvorski kompleks u Ulici kralja Milana, Ulica kneza Miloša, Dvorski kompleks u Ulici kralja Milana, Terazije, Ulica kralja Aleksandra, Makedonska ulica, Skadarlija, Dorćol, Mali Kalemegadan, Velika pijaca-Kraljev trg, Pozorišni trg, Ulica kneza Mihaila, Kalemegdan i Beogradska tvrđava, Oko Kalemegdana, Most viteškog kralja Aleksandra I, Beogradsko Sajmište, Beogradska izletišta, Dvorski kompleks na Dedinju, Avala. Razglednice Beograda su značajni dokumenti koji svedoče o izgledu grada, njegovoj geografskoj raznovrsnosti, o razvoju urbanizma i arhitekture, društveno ekonomskom razovoju, običajima, o evropeizaciji Beograda tokom 19. i 20. veka. Značajna je njihova uloga u sagledavanju istorijskog razvoja, kao i njihovo mesto u kulturnoj baštini Srbije.

»»» Petak, 16. april 2021. (17.00) i subota, 17. april 2021. (12.00)
Šetnja „Terazije – novi zaštićeni prostor Beograda“
Mesto okupljanja: ispred Palate Albanija, kod ulaza u podzemni prolaz

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda priredio je obilazak spomenika kulture i najreprezentativnijih zdanja u novoj prostranoj celini (hotel Moskva, Terazijska česma, Stari i Novi dvor i drugi)
Vodi: Bojana Ibrajter Gazibara, istoričar umetnosti
Broj posetilaca: 20 osoba po vođenju
Trajanje javnog vođenja: do 60 minuta

»»» Petak, 16. april 2021. (19.00)
Dečje beogradsko proleće 2021
YouTube kanal DKCB
Dečji kulturni centar Beograd ove godine obeležava jubilarnih 50 godina postojanja festivala, od njegovog osnivanja 1971, i pet godina od obnove festivala, 2016. godine. Uredništvo festivala sačiniće izbor najboljih dečjih zabavnih pesama koje su snimane u proteklih pet godina za potrebe ovog festivala. „Od 16 izabranih pesama sačinićemo izbor pesama za koje će biti snimljeni video spotovi koji će postati deo posebne TV emisije o samom festivalu. Pripremićemo i CD sa odabranim numerama u formi posebnog izdanja sa najboljim pesmama obnovljenog festivala. TV emisija i pojedinačne numere biće emitovane online“, kažu iz ove ustanove.

Subota i nedelja, 17. i 18. april 2021.

»»» Subota, 17. april 2021. (11.00 do 13.00)
Dečiji kulturni centar Beograd: Skriveni beograd („ima li zmaja u tvrđavi“)
Ovaj program zamišljen je kao istraživačka igra otkrivanja delova tvrđave i spomenika kulture. U toku igre učesnici se upoznaju sa istorijskim ličnostima iz epohe despota Stefana Lazarevića. Igra je tako dizajnirana da pokreće decu da uče o srednjovekovnom Beogradu na interaktivan i zabavan način i da tvrđavu dožive kao svojevrsnu vitešku školu u kojoj će ih despot Stefan Lazarević, vitez Zmajevog reda, „imenovati vitezovima reda znanja“.
Akteri programa (glumci i animatori), u direktnom kontaktu sa decom, koristiće scensku interakciju kako bi rekonstruisali scenarije iz prošlosti – događaje i životne priče znamenitih ličnosti poput despota Stefana, kneginje Milice, Konstantina Filozofa, Rada Neimara, muzičara Radoslava, viteza Vojina.
Za decu od osam do 15 godina
Mesto: Gornji grad Beogradske tvrđave
Informacije i prijavljivanje: Snežana Stanković, 060/1673-330

»»» Subota, 17. april 2021. (12.00) – Knez Mihailova 56, ispred Biblioteke grada Beograda
011/ MOMO-KAPOR
Izložba koja će biti otvorena od 8. do 30. aprila posvećena je Momi Kaporu, urađena je dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku. (Dizajn izložbe je uradila Snežana Rajković, prevod na engleski jezik Mina Stanojević a autor izložbe je Bojan Kundačina.)

Koristeći i spajajući dve umetnosti kojima se bavio Momo Kapor, književnost i crtanje, uz pomoć njih je ispričana jedna priča o Beogradu. Pomoću tekstova i crteža Mome Kapora i igrajući se sa njima, priča počinje i završava se u Knez Mihailovoj ulici, na nekadašnjoj štrafti ili korzou, i govori o onome što čini Beograd: o rekama, nebu i ljudima. Beograd se menja, kao i svi gradovi, i čeka svakog od nas da pronađemo svoj ugao i svoju ulicu i da od njih stvorimo poeziju.

Od Mome Kapora nema boljeg vodiča kroz Beograd, kroz njegovu istoriju, ulice, svakodnevicu i kroz osobine Beograđana. 011 je pozivni broj za Beograd i njegov simbol, a Momo Kapor jedinstveni broj koji nas poziva da otkrijemo Beograd. Kada okrenete broj 011/Momo-Kapor, sa druge strane žice će se svakome javiti Beograd – nekome će pričati o Savi i Dunavu, nekome o dolasku proleća i o sreći, a nekada će samo nekoga ogovarati, kao svi Beograđani.

Školice su simbol umetnosti Mome Kapora, jednostavna dečja igra na trotoaru grada. Izložbu čini 11 panoa koji predstavljaju 11 kvadrata školice koji vode posmatrača do završetka školice, do ovalnog luka, tj. Beograda. Kada prođete sve kvadrate školice treba da krenete u život i nađete svoj Beograd.

»»» Subota, 17. april 2021. (11.00)
Šetnja „Graditeljka Jelisaveta Načić“
Mesto okupljanja: plato ispred OŠ „Kralj Petar Prvi“, Kralja Petra br. 7
Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda povodom 65 godina od smrti Jelisavete Načić, prve žene arhitekte u Srbiji, realizuje javno vođenje i predstavlja objekte koje je ona projektovala. Na taj način će posetioci biti upoznati sa važnim graditeljskim nasleđem grada Beograda, ali i čuti brojne zanimljivosti o ovom gradu.

Vodi: Bojana Ibrajter Gazibara, istoričarka umetnosti, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda
Broj posetilaca: 20 osoba po vođenju
Trajanje javnog vođenja: do 60 minuta

»»» Subota, 17. april 2021. (11.00 i 13.00) – Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda
Radionice za decu „Upoznaj Beograd da bi ga više voleo“
Osnovci će na zabavan način moći da se upoznaju sa nasleđem grada Beograda, ali i da nauče kako da ga čuvaju i brinu o njemu. Radionica je namenjena deci uzrasta od šest do 10 godina. U okviru radionice, kojoj predhodi predavanje o kulturnoj baštini Beograda, najmlađi sugrađani će imati priliku da isprobaju aplikaciju, kviz znanja „Beograd znam da čuvam“.

Vode: Ana Sibinović, etnolog, i Slađana Milojević, dokumentarista
Broj posetilaca: dvadesetoro dece po radionici
Trajanje radionice: do 60 minuta

»»» Subota, 17. april 2021. (12.00 i 17.00) i nedelja, 18. april 2021. (12.00 i 17.00)
Javno vođenje i predstavljanje „Spomenik Stefanu Nemanji“
Mesto održavanja: Savski trg ispred samog spomenika
Muzej grada Beograda organizuje javno vođenje i predstavljanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu. Pored detalja o izradi spomenika, priče o složenosti tehnologije, o zahtevnim postupcima vajarske i slikarske tehnike, o inspiraciji vajara, o značaju i simbolici kompleksno ornamentisanog dela, priče o simbolima i njihovom značenju, kao i detaljima skulpture, posetioci će moći da saznaju istorijske podatke o Stefanu Nemanji, osnivaču dinastije Nemanjić i utemeljivaču srpske državnosti.

Vode: vodiči Muzeja grada Beograda
Broj posetilaca: 20 osoba po vođenju
Trajanje javnog vođenja: do 60 minuta

Spomenik Stefanu Nemanji (foto: Milan Miljević)
Spomenik Stefanu Nemanji (foto: Milan Miljević)

»»» Subota, 17. april 2021. (12.00 i 14.00) i nedelja, 18. april 2021. (12.00 i 14.00)
Šetnja „Životopis Hrama Svetog Save“
Mesto okupljanja: ispred spomenika Svetom Savi na platou između hrama i crkve Svetog Save
Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u saradnji sa sveštenstvom Hrama Svetog Save organizuje javno vođenje kroz našu najveću i najimpoznatiju građevinu – Hram Svetog Save. Posetiocima ovog javnog vođenja biće predstavljene arhitektonske i umetničke vrednosti novozavršenog hrama, a istovremeno će biti ispričana i priča o celini u okviru koje se hram nalazi, koja pretenduje da postane novo kulturno dobro, kao i o Crkvi Svetog Save koja se nalazi pored hrama.

Vode: Hajna Tucić i Teodora Merdanović, istoričarke umetnosti, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.
Broj posetilaca: 20 osoba po vođenju
Trajanje javnog vođenja: do 60 minuta

»»» Subota, 17. april 2021. (12.00)
Šetnja „Veliki barutni magacin – Žrtvenik sa bedema Gornjeg grada“
Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u saradnji sa Narodnim muzejom i JP „Beogradska tvrđava“ u ovoj posebno napravljenoj turi za posetioce Velikog barutnog magacina na Donjem gradu Beogradske tvrđave pored priče o svim spomenicima koji se tu nalaze decenijama, posebnu pažnju i posvetiće nedavno konzerviranom žrtveniku koji je pronađen kod rimskog bedema Gornjeg grada, prilikom nedavno završenih radova na česmi Mehmed paše Sokolovića.

Vode: Nela Mićović, arheolog,Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Veselinka Ninković, arheolog, Narodni muzej u Beogradu.
Broj posetilaca: 20 osoba po vođenju
Trajanje javnog vođenja: do 60 minuta

»»» Subota, 17. april 2021. (17.00)
Šetnja „Zemunska tvrđava“
Mesto okupljanja: ulaz u Zemunsku tvrđavu ispred Milenijumske kule
Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kroz ovo javno vođenje predstaviće najstariju građevinu u Zemunu – tvrđavu na Garodšu. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa istorijom i principima građenja srednjovekovnog utvrđenja Zemuna sačuvanim u ostacima citadele takozvanog gotskog tipa, ali i Milenijumskom kulom koja je bacila senku na ostatke zemunskog utvrđenja.

Vodi: Rade Mrlješ, arhitekta, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda
Broj posetilaca: 20 osoba po vođenju
Trajanje javnog vođenja: do 60 minuta

»»» Nedelja, 18. april 2021. (11.00 i 12.00)
Šetnja „Meštrović u javnom prostoru“
Mesto okupljanja: Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Kalemegdan
Kako su Pobednik, Spomenik zahvalnosti Francuskoj, ali i Anđeo smrti dospeli na Beogradsku tvrđavu i koje sve tajne kriju ovi spomenici.

Vodi: Bojana Ibrajter Gazibara, istoričar umetnosti, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda
Broj posetilaca: 20 osoba po vođenju
Trajanje javnog vođenja: do 60 minuta

»»» Nedelja, 18. april 2021. (12.00) – Beograd na vodi
Obeležavanje dana graditelja Novog Beograda i svih učesnika omladinskih radnih akcija
Izložba fotografija izgradnje Novog Beograda, radnika i učesnika u omladinskim radnim akcijama. Ovim odajemo počast našim vrednim sugrađanima.

»»» Nedelja, 18. april 2021. (13.00) – Plato ispred Dečjeg kulturnog centra Beograd
Beogradu na dar
Program koncerta Hora DKCB sastavljen je od pesmama posvećenih našem glavnom gradu. Učestvuju solisti hora, narator koji će uvoditi u muzičke numere, klavirski saradnik i dirigent hora. Ove godine Hor DKCB obeležava 10 godina od postojanja na muzičkoj sceni.
Horom diriguje magistar muzike Nevena Ivanović.

»»» Nedelja, 18. april 2021. (16.00 i 18.00)
Beogradska zadruga, novo čitanje (obilazak)
Mesto okupljanja: Beogradska zadruga, Karađorđeva 48
Najreprezentativnija palata podignuta na prostoru Savamale početkom 20. veka, kroz svoje više od sto deset godina dugo trajanje, pamti mnoge korisnike. Kroz priču o vremenu njenog nastajanja i formiranja urbanog prostora uz obalu Save, upravniku Beogradske zadruge i velikom dobrotvoru Luki Ćeloviću, brojnim prepravkama, do savremenog trenutka i nove uloge, posetioci će moći da se upoznaju sa ovom izuzetnom građevinom, njenom povremeno skrivanom estetikom, arhitektonskim i kulturno-istorijskim vrednostima.

Vodi: Aleksandra Šević, arhitekta, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda
Broj posetilaca: 20 osoba po vođenju
Trajanje javnog vođenja: do 60 minuta

Besplatne ulaznice

Besplatne ulaznice biće deljene za muzeje i pozorišne predstave. Mogu da se preuzmu u Omladinskom pozorištu Dadov (Desanke Maksimović 6), svakog radnog dana od 9.00 do 15.00. Informacije: 011/3243-643.

»»» Muzej grada Beograda

Tokom manifestacije Dani Beograda 2021 Muzej grada Beograda doniraće određen broj karata za muzeje u sastavu Muzeja grada Beograda:

 • Obilazak spomenika Stefanu Nemanji – 50 karata
  Okupljanje oko spomenika, na Savskom trgu, i predstavljanje uvodnog istorijskog narativa kao i konteksta i značaja Stafana Nemanje, Nemanjića… Biografski podaci o autoru spomenika. Priča o nastanku samog dela kao i predstavljanje najzanimljivijih podataka iz procesa nastanka. Narativ i detaljna analiza samog dela.
  Trajanje ture: 30 minuta
  Vođenja organizuje Muzeja grada Beograda a vodiči su istoričari umetnosti.
  Kontakt osoba: 060/5005-166
 • Konak kneginje Ljubice – 50 karata
  Kneza Sime Markovića 8
  Stalna postavka „Enterijer beogradskih kuća XIX veka“. Konak kneginje Ljubice ubraja se u red najznačajnijih i najreprezentativnijih spomeničkih objekata u Beogradu. Građen je od 1829. do 1831. Godine i jedan je od malobrojnih danas sačuvanih memorijala srpske vladajuće dinastije Obrenović. U konaku kneginje LJubice nalazi se stalna muzejska postavka koja predstavlja način života i stanovanje u devetnaestovekovnom Beogradu.
  Radno vreme: utorak, sreda, četvrtak i subota od 10.00 do 17.00, petak od 10.00 do 18.00 i nedelja od 10.00 do 14.00. Kontakt: 011/2638-264
 • Muzej Paje Jovanovića – 20 karata
  Kralja Milana 21, IV sprat
  U Muzeju je rekonstruisan bečki atelje slikara Paje Jovanovića sa delovima stilskog nameštaja. Izložene su umetnikove slike, slikarski pribor, lična dokumenta, diplome i medalje. Izložbena postavka je svedočanstvo o ambijentu u kome se neposredno odvijao umetnički čin, o susretima sa važnim istorijskim ličnostima, o vremenu, epohi i umetnosti koja je u njemu nastajala.
  Radno vreme: petak od 10.00 do 18.00, subota od 10.00 do 17.00, nedelja od 10.00 do 14.00. Kontakt: 011/3340-176
 • Spomen muzej Ive Andrića – 20 karata
  Andrićev venac 8
  Spomen-muzej Ive Andrića otvoren je 1976. u stanu na Andrićevom vencu 8, u kome je pisac, sa suprugom Milicom Babić živeo od 1958. godine. Sačuvani su autentični raspored i izgled ulaznog hola, salona i Andrićeve sobe. U preostalom adaptiranom prostoru otvorena je stalna postavka, koja hronološki prati život i stvaralaštvo laureta Nobelove nagrade. Zastupljen je i originalni muzejski materijal iz Legata Ive Andrića, fotografije, dokumenta, umetnički i lični predmeti, knjige i časopisi, odlikovanja.
  Radno vreme: utorak, sreda, četvrtak i subota od 10.00 do 17.00, petak od 10.00 do 18.00 i nedelja od 10.00 do 14.00. Kontakt: 011/3238-397
 • Muzej Jovana Cvijića – 20 karata
  Jelene Ćetković 5
  Memorijalni muzej Jovana Cvijića nalazi se u kući u kojoj je veliki geograf i naučnik živeo i radio, sagrađenoj 1905. godine na Kopitarevoj gradini, po nacrtima i željama samog Cvijića. U stalnoj postavci autentičan izgled su zadržali salon i soba Cvijićeve supruge Ljubice. U preostalom delu Cvijićeve kuće postavljena je izložba o životu, brojnim putovanjima i istraživačkom radu našeg velikog naučnika.
  Radno vreme: utorak, sreda, četvrtak i subota: od 10.00 do 17.00, petak od 10.00 do 18.00 i nedelja od 10.00 do 14.00. Kontakt: 011/3223-126
 • Zbirka Ikona Sekulić – 20 karata
  Uzun Mirkova 5, I sprat
  U domu kolekcionara i legatora Milana i Pave Sekulić, u autentičnom enterijeru iz međuratnog perioda, nalazi se dragocena zbirka ikona, slika i predmeta primenjene umetnosti. Zbirku čini kolekcija od 165 ikona koje su nastajale od XV do XX veka, na prostoru Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Grčke i Rusije. Ovo je ujedno i jedna od najvećih kolekcija ikona koju je u Srbiji moguće videti na jednom mestu.
  Radno vreme: petak: 10.00-18.00, subota: 10.00-17.00 i nedelja: 10.00-14.00. Kontakt: 011/2630-825.

»»» Biblioteka grada Beograda
U manifestaciji Dani beograda 2021. Biblioteka će učestvovati omogućavanjem popusta od 50% za godišnju članarinu svim kategorijama korisnika.

»»» Centar za likovno obrazovanje Šumatovačka
Besplatni programi (radionice i predavanja):
– Grafika za decu i mlade
– Grafički dizajn i digitalno likovno oblikovanje (predavanje)
– Crtanje i slikanje
– Vajanje i crtanje
– Baušumova radionica
– Mozaik
Zbog ograničenog broja mesta na radionicama, obavezna je prijava na art@sumatovacka.rs (ime, prezime, radionica, uzrast polaznika).

»»» Prodajna galerija „Beograd“
Izložba Aleksandre Ilić „Mute“ (8-26. april 2021.)
Novu seriju slika i crteža pod nazivom „Mute“ umetnica je započeta 2018. Pojam „mute“ oko koga se razvija koncepcija izložbe odnosi se na voljno ili nevoljno odsustvo govora ili zvuka. U fokusu ovog istraživanja je fenomen otuđenja pojedinca i njegove najeksplicitnije manifestacije – odsustva komunikacije ili kako ga autorka naziva „muteosećaj“. Ujedno autorka provocira diskusiju o eksploataciji informacija u oblasti savremenog umetničkog izražavanja, kao i ispitivanje granice gde višak informacija donosi manjak značenja. Postavku će činiti slikarski radovi u kombinovanoj tehnici na platnu i kolaži promenljivih dimenzija.

»»» Pozorištance Puž
Pozorište poklanja po 10 karata za predstavu „Četiri praseta„.
Termini su: subota, 10. 17. i 24. april od 17.00 i nedelja, 11, 18. i 25. april od 12.00.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.