Naslovna » Izlasci » Akcije » Ekološki ustanak: Pedesetak organizacija traži ponavljanje procesa izmene Zakona o zaštiti prirode
Ekološki ustanak, 10. april 2021.
Ekološki ustanak, 10. april 2021.

Ekološki ustanak: Pedesetak organizacija traži ponavljanje procesa izmene Zakona o zaštiti prirode

Pedesetak organizacija podnelo je zahtev Ministarstvu zaštite životne sredine za ponovno pokretanje postupka izmena i dopuna Zakona o zaštiti prirode.

Ustanovljeni su brojni propusti u proceduri izrade, javnoj raspravi i sadržini izmena i dopuna, zbog čega je Koalicija 27 pozvala Ministarstvo da ponovljeni postupak sprovede transparentno, u skladu sa zakonom i uz konsultacije sa svim zainteresovanim stranama.

„Ekološki ustanak“ u subotu

U subotu, 10. aprila 2021. od 13.00, ispred zgrade Narodne skupštine Srbije biće organizovan „Ekološki ustanak“. Najavljeno je da će biti saopšteno 20 zahteva za očuvanje ekologije u Srbiji.

– O izmenama zakona se govori godinama i do nas su neprekidno stizale konfuzne i protivrečne informacije. Radna grupa koja je trebalo da učestvuje u izradi izmena i dopuna nije sazivana još od februara 2019. godine. Krajem marta smo sasvim slučajno saznali da je ovaj proces ubrzan i da se Nacrt izmena i dopuna zakona nalazi na javnoj raspravi. Dokumentaciju je bilo izuzetno teško pronaći na sajtu koji dobro poznajemo. Link za pristup onlajn prezentaciji Nacrta nije ni objavljen, već poslat mejlom pojedinim organizacijama – kaže Milica Radanović iz Koalicije 27.

Kada je reč o samom nacrtu izmena i dopuna Zakona o zaštiti prirode, pojedine izmene, osim što nisu u skladu sa postojećim zakonodavnim okvirom, nisu formulisane razumljivo niti onima koji Zakon treba da sprovode, niti stručnoj javnosti i građanima.

Iako Nacrt predviđa rešavanje problema izgradnje malih hiroelektrana u zaštićenim područjima, istovremeno ostavlja dovoljno prostora da se ta praksa nastavi ukoliko se određeni projekat proglasi „opštim interesom i nacionalnim značajem“.

– Ne postoje jasno definisani kriterijumi za određivanje opšteg interesa i nacionalnog značaja i to otvara prostor za donošenje odluka bez učešća javnosti. To ne samo da je loša praksa, nego može da rezultira projektima opasnim po očuvanje prirode u Srbiji. Zato su ovakve formulacije nedopustivi deo Zakona, barem dok se ne definišu jasni kriterijumi za određivanje opšteg interesa i nacionalnog značaja – upozorila je Radanović.

Zbog načina na koji je sproveden postupak izrade Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, uključujući i javnu raspravu, Koalcija 27 smatra da ovaj postupak nije u skladu sa zakonodavnim okvirom Republike Srbije, principima dobre prakse i međunarodnim konvencijama koje je ratifikovala Republika Srbija.

Organizacije civilnog društva zahtevaju od Ministarstva da postupak izrade Nacrta proglasi nevažećim i ponovo organizuje ceo postupak.

To podrazumeva i ponovno organizovanje radne grupe, koja bi okupila predstavnike drugih relevantnih sektora, uključujući i civilni sektor, uz redovno održavanje sastanaka koji će doprineti pravovremenom donošenju jednog od ključnih dokumenata za zaštitu prirodnih vrednosti Srbije.

Zahtevi „Ekološkog ustanka“

Pokret Odbranimo reke Stare planine jedan je od organizatora „Ekološkog ustanka“, a njih podržava sedamdesetak organizacija iz Srbije i regiona.

Iz pokreta kažu da je prvi i najvažniji zahtev poštovanje Ustava i postojećih zakona, a onda i…

 • usklađivanje propisa sa najvišim standardima životne sredine;
 • učešće građanki i građana u pitanjima zdrave životne sredine;
 • informisanje i obrazovanje o zaštiti životne sredine na svim nivoima;
 • zaštita prirode;
 • zaštita svih šuma, zaustavljanje seče u zaštićenim opodručjima i pošumljavanje;
 • obustava gradnji i revizija štetnih projekata mini hidroelektrana;
 • očuvanje vodnih dobara;
 • zdrave urbane sredine;
 • odgovorno upravljanje otpadom;
 • da dišemo čist vazduh;
 • dobru energiju za sve;
 • sveobuhvatni održivi razvoj.

Neverovatan je podatak da skoro i ne postoji kraj Srbiji gde nema nekog ekološkog problema.

U najavi „Ekološkog ustanka“ građani koji žele da učestvuju zamoljeni su da pokažu odgovornost i da poštuju sve propisane mere bezbednosti.

Učesnicima će se pridružiti i Udruženje radnika na internetu, koje protestuje ispred Skupštine Srbije već dva dana, dok protest podržava UGS Nezavisnost.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.