Naslovna » BG špijun » Grčka – otvorena!
Grčka je otvorena! (foto: Pixabay)
Grčka je otvorena! (foto: Pixabay)

Grčka – otvorena!

Grčka je – otvorena! Od 19. aprila 2021. može da se putuje u Grčku, avionom ili preko dva drumska prelaza između Grčke i Bugarske – Promahonas i Nimfea.

Lica koja imaju regulisan boravak u Grčkoj, kao i profesionalni vozači u drumskom transportu mogu ući i preko ostalih graničnih prelaza.

Ulazak u Grčku je moguć uz prethodnu prijavu (Passenger Locator Form – PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave (prijava se preuzima na www.travel.gov.gr).

Takođe, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili potvrda o obavljenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku. Potvrda o vakcinaciji, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza.

Putnici koji uđu u Grčku mogu biti metodom slučajnog uzorka testirani brzim testom. Oni koji budu testirani u obavezi su da budu u kućnoj izolaciji do dobijanja rezultata testa. Ukoliko je rezultat testa negativan, izolacija prestaje, a ukoliko je pozitivan, određuje se kućni karantin u trajanju od 14 dana.

Lica sa regulisanim boravkom u Grčkoj, u obavezi su da provedu u kućnoj izolaciji sedam (svi prelazi osim prelaza Kakavija i Evzoni), odnosno 14 dana (prelazi Kakavija i Evzoni), dok za turiste ta obaveza ne postoji.

Grčka: za turiste iz Srbije važe pravila kao i za Grke

Turisti i gosti su u obavezi da se pridržavaju svih preventivnih mera, koje važe i za stanovnike Grčke.

Turisti će boraviti u mestu u kome su rezervisali smeštaj, a biće im dozvoljeno kretanje samo od granice, odnosno aerodroma, do hotela ili turističke jedinice uz vaučer koji poseduju.

Drumski granični prelazi Promahonas, Nimfea i Kipi otvoreni su svakog dana od 7.00 do 23.00, dok su prelazi Evzoni i Kakavija, na kojima je ulazak u Grčku limitiran na 400 osoba dnevno (ovo ograničenje se ne odnosi na vozače u međunarodnom drumskom transportu), otvoreni od 7.00 do 19.00.

Izuzetno, za profesionalne vozače u drumskom transportu (jedna osoba po vozilu), prelaz Evzoni je otvoren od 7.00 do 23.00. (danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. Odavno se nisam ovoliko radovala necemu. Odmor nam je neophodan postao, zaista je kao da smo u zatvoru.