Naslovna » Izlasci » Akcije » Humanitarna akcija fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan i Beogradskog maratona
34. Beogradski maraton, Crvena zvezda i Partizan: Bez barijera
34. Beogradski maraton, Crvena zvezda i Partizan: Bez barijera

Humanitarna akcija fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan i Beogradskog maratona

Prolećni prvenstveni duel između fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan, 164. večiti derbi, u okviru Super lige Srbije biće održan 7. aprila 2021.

Na inicijativu Beogradskog maratona i uz podršku uprava i fudbalera Crvene zvezde i Partizana, kao i Zajednice fudbalskih klubova Superlige, ovogodišnja najveća utakmica srpskog fudbala osim uobičajenog velikog sportskog značaja, imaće i svoj humanitarni karakter.

Ovogodišnji 34. Beogradski maraton biće održan 16. maja 2021. pod sloganom „Bez barijera“, kao znak podrške i solidarnosti sa osobama sa invaliditetom. Želja organizatora je da se ukaže na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa invaliditetom, kao i da se stvore uslovi za konkretna rešenja istih: uklanjanje mentalnih i fizičkih barijera kako bi se osobe sa invaliditetom što efikasnije uključile u redovne tokove života.

U periodu od održanog derbija do održavanja 34. Beogradskog maratona biće organizovana prodaja dresova fudbalera Crvene zvezde i Partizana u kojima će igrati utakmicu – zbog prikupljanja sredstava za unapređenje uslova za bavljenje sportom i rekreacijom osoba sa invaliditetom – prevashodno mladih i dece.

O konkretnim ciljevima i načinu prodaje dresova javnost će uskoro biti obaveštena, kao i o postignutim rezultatima po završetku cele akcije.

Učesnici u realizaciji celog projekta su i Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda i Srpski filantropski forum.

Raniji zajednički projekti

Fudbalski klubovi Crvena zvezda i Partizan i Beogradski maraton sarađivali su i ranije na sličan način.

Po održanom 116. derbiju, u aprilu 2001, godine u okviru kampanje „Trčim za decu“ prodajom dresova sa derbija, kao i majica sa 14. Beogradskog maratona, prikupljena su značajna sredstva koja su iskorišćena za rekonstrukciju i izgradnju domova za brigu o deci bez roditeljskog staranja u Kulini i Stamnici.

Drugi put, posle održanog 126. derbija u aprilu 2006, prodajom dresova prikupljena su sredstva za sprovođenje kampanje „Škola bez nasilja„, koju je u Srbiji realizovao UNICEF, a u kojoj je aktivno učestvovao i Beogradski maraton kroz organizaciju Dečijeg maratona i 19. Beogradskog maratona. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.