Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložbe u Kulturnom centru Beograda od 22. aprila 2021.
Izložbe u Kulturnom centru Beograda: Rad Sonje Žugić
Izložbe u Kulturnom centru Beograda: Rad Sonje Žugić

Izložbe u Kulturnom centru Beograda od 22. aprila 2021.

Od 22. aprila (od 12.00) do 3. juna 2021, četiri nove izložbe biće otvorene u Kulturnom centru Beograda, a ulaz će biti besplatan.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije neće biti priređeno zvanično otvaranje. Radno vreme galerija je svakog dana, osim nedeljom i praznicima, od 12.00 do 20.00.

Galerija Arget: Sonja Žugić i Luka Klikovac – Prelaz / Prolaz

Rad Luke Klikovca
Rad Luke Klikovca
 • KCB, Galerija Artget (Trg republike 5/I)
 • 22. april – 3. jun 2021.

Umetnička direktorka Galerije Artget u 2015, Jelena Matić, predstavlja dvoje umetnika koji imaju veoma osobene pristupe fotografiji i svetu koji nas okružuje.

Sonja Žugić fotografiše pejzaže u različitim krajevima sveta uglavnom bez čovekovog prisustva ili je ono prikazano u tragovima. To se posebno vidi u ciklusu pejzaža morske obale Vijetnama, u kome autorka prikazuje vodu i obalu koja sa svakim novim udarcem talasa sve više nestaje.

Luka Klikovac uz pomoć harverdski i softverski modifikovane industrijske lajnsken kamere briše uglavnom urbane pejzaže i čovekovo okruženje. Na njegovim fotografijama sve ono što čini grad nestaje, postaje nejasan prostor, dok su ljudi, uglavnom snimljeni u pokretu, postali razloženi i razvučeni, gotovo karikaturalni prikazi koji se kreću u jednom smeru kao na fabričkoj traci i u nekom monotonom prostoru bez identiteta.

Likovna galerija: BINA 2021

BINA 2021
BINA 2021
 • KCB, Likovna galerija (Knez Mihailova 6)
 • 22. april – 3. jun 2021.
 • Autor: Tanja Damljanović Konli
 • Koautor: Dragana Mecanov, do.co.mo.mo Srbija
 • Stručno vođenje: petak, 23. april 2021. (18.00)

Beogradska škola stanovanja u svom usponu od 1960 do 1980. dosegla je visok nivo projektovanja stambenih susedstva kao malo koja zemlja Evrope i sveta.

Njeni protagonisti sticali su znanja kroz razmenu iskustava sa najprogresivnijim misliocima o stambenoj arhitekturi, od Velike Britanije i Francuske do Skandinavskih zemalja. Relevantnost njihovih ideja najbolje se pokazuje u činjenici da su sa malim kvadraturama stanova dostigli nesrazmerno visoke standarde stanovanja.

Na izložbi su predstavljeni primeri dobre prakse koji bi mogli poslužiti kao podstrek za preispitivanje galopirajuće stambene izgradnje sa kojom se Beograd trenutno suočava.

Više informacija o programima manifestacije BINA 2021 možete pronaći na OVOM LINKU.

Beogradski izlog: Naselje Cerak Vinogradi – kulturno dobro Republike Srbije

Cerak Vinogradi
Cerak Vinogradi
 • KCB, Beogradski izlog (Knez Mihailova 6)
 • 22. april – 3. jun 2021.
 • Autor: Milenija Marušić
 • Dizajn: Miodrag Bata Knežević

Mala izložbena postavka predstalja vizuelni podsetnik na vrednosti i značaj naselja Cerak Vinogradi, kao i na neophodnost da se formalna zakonska zaštita ovog izuzetnog stambenog kompleksa počne sprovoditi i u realnosti.

Galerija Podroom: Igor Grubić – Tragovi nestajanja

Igor Grubić - Kako se kalio čelik
Igor Grubić – Kako se kalio čelik
 • KCB, Galerija Podroom (Trg republike 5/-1)
 • 22. april – 3. jun 2021.
 • Kustoskinja postavke: Zorana Đaković Minniti
 • Autorka teksta: Jasna Jakšić

„Tragovi nestajanja“ predstavljaju spoj najnovijih radova prikazanih na poslednjem Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji sa nešto ranijim, kao što su film „Spomenik“, devet portreta značajnih spomenika iz perioda socijalističkog modernizma i video rad „Anđeli garavog lica (prekretnica)“ koji beleži protest rudara RB Kolubara 2000. godine.

Grubićeva strategija neprestano skreće pažnju na ulogu koju umetnost ima u procesima dokumentovanja promena i mesta trauma. Prateći društvene, političke i generacijske smene, radovi pozivaju na promišljanje budućih načina zamišljanja i nastanjivanja našeg sveta..

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.