Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Izrada programa za besplatnu dodelu praznih kuća na selu
Uskoro dodela praznih kuća na selu (foto: Pixabay)
Uskoro dodela praznih kuća na selu (foto: Pixabay)

Izrada programa za besplatnu dodelu praznih kuća na selu

Izrada programa za besplatnu dodelu približno 150.000 praznih kuća na selu mladim ljudima, privodi se kraju i uskoro će se naći pred Vladom Srbije.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić za Tanjug je izrazio očekivanje da će se za mesec dana biti objavljen konkurs, a njegova realizacija mogla bi da počne već za oko tri meseca.

Broj kuća na prvom konkursu zavisiće od toga koliko će novca Vlada opredeliti za tu namenu, pošto će se tim sredstvima po tržišnoj vrednosti otkupljivati kuće od vlasnika ako žele da ih prodaju.

Ministar Krkobabić je naglasio da će kuće moći da se koriste samo po predviđenim uslovima, pa mladi vlasnici neće smeti da ih prodaju, ustupaju ili izdaju, niti koriste za nešto drugo. On je ukazao na to da nije dovoljno ljudima samo obezbediti kuće, već i da imaju od čega da žive na selu, puteve, vodovod, kanalizaciju, signal za telefon i internet, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i domove kulture.

Dodela praznih kuća na selu – za tri kategorije mladih

Program će obuhvatiti tri kategorije mladih ljudi koji su zainteresovani za život na selu:

  • one koji već žive na selu u zajednici i žele da zasnuju svoje domaćinstvo,
  • različite stručnjake koji su potrebni za život na selu (iz oblasti agrara, tehnologije, medicine, stomatologije i slično) i
  • mlade koji žive u gradu, a voleli bi da se oprobaju kao poljoprivrednici.

Više od 25.000 mladića na selu do 45 godina je neoženjeno i neudato približno 100.000 devojaka.

Kada je reč o mladim stručnjacima, Krkobabić je rekao da je veliki broj njih u gradu prijavljeno na biro za nezaposlene i da će se i njima ponuditi kuće i okućnice na selu, kao i da će država pokušati da ih zaposli. Po njegovoj oceni, posao, uz krov nad glavom, predstavlja pristojan motiv da neko reši da napusti grad. (Vlada Srbije)

2 komentari

  1. Fino ! I ja bih na juzne padine Fruske Gore

  2. Dobar Vam dan i vece neko iz Rotterdama rece a imam 52 godine i zanima me da li i ja mogu da konkurisem?