Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Krizni štab: Mere bezbednosti koje važe od 12. aprila 2021. godine
Nove mere bezbednosti: Tržni centri rade od 12. aprila 2021. (foto: Nemanja Nikolić)
Nove mere bezbednosti: Tržni centri rade od 12. aprila 2021. (foto: Nemanja Nikolić)

Krizni štab: Mere bezbednosti koje važe od 12. aprila 2021. godine

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 zasedao je u petak. Nove mere bezbednosti važiće od ponedeljka, 12. aprila 2021. godine.

Doneta je odluka o otvaranju tržnih centara, kao i o povratku starijih osnovaca u škole.

Naredbom ministra zdravlja u Vladi Srbije Zlatibora Lončara, koja je danas objavljena u Službenom glasniku, zatvoreni i otvoreni tržni centri u Srbiji od sutra, 12. aprila 2021, ponovo mogu da rade od 6.00 do 22.00.

Kao i do sada, maske će biti obavezne za sve posetioce, ali i za zaposlene.

Ipak, ugostiteljski delovi unutar tržnog centra još neće biti otvoreni, osim ako imaju bašte koje su u tržnim centrima ali se nalaze na ulici. Po planu, oni bi trebalo da budu otvoreni 19. aprila, međutim, ta odluka nije danas doneta. Potpuno otvaranje kafića i restorana biće iznova razmatrano sledeće nedelje.

Stariji osnovci u školama, najverovatnije, od 19. aprila

Kada je reč o đacima, odluka je uslovljena još jednom proverom epidemiološke situacije, tako da, ukoliko brojke budu padale, deca se vraćaju u škole po modelu od 1. septembra.

To praktično znači nastavu u učionicama, ali i kombinovanu nastavu, kao što su išli srednjoškolci.

Stariji osnovci od petog do osmog razreda imaju kombinovani model, koji se može razlikovati od škole do škole, jer se formira u odnosu na kapacitet.

Generalno, kombinovani model podrazumeva da đaci tri dana nastavu pohađaju u školi, a dva dana onlajn. Prema dosadašnjem iskustvu, odeljenja su deljena u dve grupe, od kojih jedna pohađa nastavu ponedeljkom, sredom i petkom, a druga utorkom i četvrtkom. Grupe se rotiraju na nedeljnom nivou.

S druge strane, bilo je i primera da đaci idu svaki dan u školu, ali skraćeno, na primer samo tri časa dnevno. Svaka škola opredeljuje se za neku od verzija kombionavanog modela u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima.

Srednjoškolci takođe imaju kombinovani model. To praktično znači da nedelju dana idu u školu, a nedelju dana pohađaju nastavu onlajn.

(danubeogradu.rs)