Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Obeležavanje Dana Vojske Srbije: Koncerti na otvorenom
Obeležavanje Dana Vojske Srbije (foto: Đorđe Nikolić / Pixabay)
Obeležavanje Dana Vojske Srbije (foto: Đorđe Nikolić / Pixabay)

Obeležavanje Dana Vojske Srbije: Koncerti na otvorenom

Povodom Dana Vojske Srbije, u nedelju, 25. aprila 2021, Reprezentativni orkestar Garde i Umetnički ansambl „Stanislav Binički“ održaće koncerte.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će Reprezentativni orkestar Garde održati promenadni koncert u centru prestonice, koji će početi u 11.00, na Trgu republike.

Na platou ispred Vojnog Muzeja na Kalemegdanu, od 12.00, Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ izvešće nekoliko kompozicija iz svog bogatog repertoara.

Ministartsvo odbrane i Vojska Srbije apeluju na Beograđane da u zvucima muzike vojnih orkestara uživaju odgovorno, poštujući sve propisane protivepidemijske mere.

Dan Vojske SrbijeZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje moderne srpske države i vojske. Kao produkt samostalnosti srpske države, usledilo je stvaranje stajaće vojske i ustanovljavanje Garde, od 76 mladića „po stasu i ugledu“ iz najboljih seoskih kuća.

Kako je stvaranje stajaće vojske, od najpre upisnika, a kasnije soldata, prošlo neopaženo od Porte, Narodna skupština je ozvaničila naziv soldati. Uvode se prvi regruti, koji su ostajali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio određen. Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu. Ustanovljene su uniforme, odnosno mundiri.

Srpska vojska nastala je iz ustaničkih četa, dakle iz naroda koji se latio oružja da bi izborio svoju slobodu. Tu leže koreni duboke povezanosti našeg naroda i naše vojske. Vojska Srbije neguje ovu suštinsku vezu, tako da i u uslovima profesionalizacije ostaje privržena građanima Srbije i pomaže im kad god je to potrebno. Građani, takođe, prepoznaju tu sudbonosnu povezanost i cene napore koje vojska čini za opšte dobro.

Veliko interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka, zaposlenje u svojstvu profesionalnog vojnika i za školovanje u Vojnoj gimnaziji i na Vojnoj akademiji na najbolji način potvrđuju da je poverenje građana u Vojsku Srbije veliko i da vojna profesija u očima mladih zauzima istaknuto mesto.

(danubeogradu.rs)