Naslovna » BG svaštara » Ekonomija » Počela isplata polovine minimalne zarade za mart 2021.
Isplata polovine minimalne zarade za mart 2021. (foto: Pixabay)
Isplata polovine minimalne zarade za mart 2021. (foto: Pixabay)

Počela isplata polovine minimalne zarade za mart 2021.

Danas je počela isplata polovine minimalne zarade za mart 2021, iz trećeg paketa državne pomoći, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Za pomoć se prijavilo 251.517 firmi.

Polovina minimalne zarade iznosi oko 16.000 dinara, a pošto je prijavljeno 1.140.000 radnika, na namenske račune koje je otvorila Uprava za trezor, biće isplaćeno ukupno 17,5 milijardi dinara.

Pomoć prevoznicima je deo trećeg paketa pomoći, pa će onima koji su se prijavili do kraja aprila biti isplaćeno 600 evra pomoći po svakom autobusu.

Takođe, do kraja aprila biće isplaćena i pomoć gradskim hotelima, za koje je takođe završeno prijavljivanje a prijave se trenutno analiziraju.

Zbog isplate trećeg paketa pomoći, usvojen je Zakon o proširenju postojeće garantne šeme, zatim Zakon o novoj garantnoj šemi koja je usmerena ka onima koje je još više pogodila pandemija virusa korona.

Iz Ministarstva finansija podsećaju da će biti isplaćeno dva puta po 30 evra svim punoletnim građanima Srbije, a prijavljivanje za ovu pomoć traje od 28. aprila do 15. maja. Prvih 30 evra građani će dobiti u maju, a drugih 30 u novembru, dok će penzioneri u septembru dobiti i dodatnih 50 evra.

Poseban program u trećem paketu je usmeren ka nezaposlenima, koji će u junu dobiti dodatnih 60 evra, a za nedelju dana će biti usvojena posebna uredba za isplatu ove pomoći. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.