Naslovna » Izlasci » Festivali » Pozorišni festival Parobrod u UK „Stari grad“
Pozorišni festival Parobrod u UK "Stari grad"
Pozorišni festival Parobrod u UK "Stari grad"

Pozorišni festival Parobrod u UK „Stari grad“

Pozorišni festival Parobrod biće održan od 10. do 17. aprila 2021, a na sceni Ustanove kulture „Stari grad“ publika će moći da pogleda šest predstava.

U Kapetan Mišinoj 6a biće izvedene predstave koje već neko vreme čine stalan repertoar ove institucije, ali i nova ostvarenja koja će u narednom periodu biti deo pozorišnog programa.

Pozorišni festival Parobrod – predstave i termini

Šuma na kraju vremena (subota, 10. april 2021, 19.00)

Festival otvara predstava „Šuma na kraju vremena“, ostvarenje u režiji Ivana Jovića, po tekstu Monje Jović, a u izvođenju Anđele Popović. Kroz surove priče žena, koje je oblikovala istorija na ovim prostorima, publika se susreće sa tragičnim odnosom ljudskih bića prema prirodi koju pokušavamo da menjamo, umesto napora da je razumemo.

Holivudski san (ponedeljak, 12. april 2021, 19.00)

Dva dana kasnije na repertoaru je predstava „Holivudski san“ po motivima komada „Kamenje u njegovim džepovima“ Meri Džons o dvojici mladića, statista na snimanju holivudskog filma, koji pokušavaju da ostvare svoje snove.

Susret sa velikom filmskom mašinerijom ih u početku fascinira, a zatim počinju da upoznaju i njene druge strane. Adaptacija, režija i gluma: Miloš Đurović i Dušan Matejić.

Uspomene Sare Bernar (utorak, 13. april 2021, 19.00)

Treći dan festivala Parobrod rezervisan je za predstavu „Uspomene Sare Bernar“ u režiji Srđana Markovića, i izvođenju Gala Šalipur i Ivana Ninčića.

Tema Malerovog komada je rasvetljavanje života Sare Bernar, kroz poslednje dane njenog života, ali i retrospektivno, kroz njene uspomene.

Disko svinje (sreda, 14. april 2021, 20.00)

Predstava „Disko svinje“, komad čuvenog irskog autora Endija Volša, premijeru u UK „Stari grad“ imala je u okviru ovogodišnjeg Beogradskog irskog festivala.

Glumci Jovana Golubović i Strahinja Padežanin igraju dvoje mladih tinejdžera koji se susreću sa novim, do tada nepoznatim emocijama, koje razvijaju jedno prema drugom tokom emocionalnog i seksualnog sazrevanja.

Zemlja (četvrtak, 15. april 2021, 19.00)

U performansu „Zemlja“, u režiji Jadranke Anđelić, performerka Ljubica Damčević, spaja postupke baštovanstva, brige o biljkama i zemlji (lat. terra) sa pričama o migracijama i emigrantima.

Ona promišlja napor, bol i prilagođavanje „presađivanja“ koje se dešava u procesu migracije i posebno prinudne promene zemlje.

Čekanje (petak, 16. april 2021, 19.00)

Od ove godine na pozorišnom repertoaru Parobroda ponovo se nalazi i predstava „Čekanje“. Režiju potpisuje Ivan Jevtović, u predstavi igraju Janko Cekić i Lazar Dubovac. Inspiraciju za projekat autori su pronašli u italijanskom dramskom tekstu „Čekajući Marčela“, čiji su autori Stefano Riči i Đani Forte.

Oni pišu o usamljenosti, otuđenosti, odvojenosti od realnog života, o čovekovoj potrebi za socijalizacijom, o nadi da ćemo biti prihvaćeni od strane društva.

Zagonetka revolucije (subota, 17. april 2021, 19.00)

Završni dan festivala predviđen je za predstavu „Zagonetka revolucije“, u produkciji Dah teatra, dugogodišnjih saradnika i prijatelja UK „Stari grad“. Predstavu je režirala Dijana Milošević, a igraju Evgenija Eškina Kovačević, Ivana Milenović Popović, Ivana Milovanović, Ivan Nikolić.

Četiri revolucionara – Ulrika Majnhof, pripadnica Frakcije Crvene armije, Kamila Sijenfuegosa, Kastrov saborac, Fanji Kaplan, atentatorka na Lenjina, i „Crvena Roza“ – Roza Luksemburg – u predstavi se šetaju kroz vreme i pričaju međusobno, ali i sa publikom „sa one strane“.

  • Rezervacije karata: 011/4142-163.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.