Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Sava centar – kulturno dobro
Sava centar - kulturno dobro (foto: beograd.rs)
Sava centar - kulturno dobro (foto: beograd.rs)

Sava centar – kulturno dobro

Sava centar je postao kulturno dobro, utvrdila je Vlada Srbije 8. aprila 2021, na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Iz Zavoda je saopšteno da Sava centar predstavlja jedan od najvećih i najsloženijih objekata podignutih u Beogradu.

Sava centar - kulturno dobro (foto: beograd.rs)
Foto: beograd.rs

Sagrađen je u periodu od 1976. do 1977. godine prema projektu arhitekte Stojana Maksimovića i saradnika, a oblikovan u duhu savremene arhitekture osme decenije 20. veka.

U pitanju je razuđen kompleks koji čine četiri građevinske celine: glavna poslovna zgrada, kongresno-koncertna dvorana, hotel Interkontinental (Crown Plaza), a pasarele povezuju prvi objekat sa kongresnom dvoranom i hotelom.

Sava centar – konferencijski centar Srbije

Sava centar raspolaže većim brojem sala za konferencije i sastanke, kongresno-koncertnom dvoranom, restoranom, kafe-barovima, prodavnicama, u njemu se nalaze pošta, banke, pres-centar, prvobitno ambulanta, štamparija, televizija i drugi sadržaji.

Sava centar - kulturno dobro (foto: beograd.rs)
Foto: beograd.rs

Hotel Interkontinental (Crown Plaza) se pozicijom, arhitekturom, formama i materijalima usaglašava sa ostalim objektima u kompleksu.

Spomenik kulture predstavlja jedinstveni kompleks u Beogradu izuzetnih arhitektonsko-urbanističkih vrednosti. Jedan je od najuspelijih i najizražajnijih primera savremene evropske arhitekture 70-ih godina 20. veka i najfunkcionalniji je kongresno-hotelski, poslovni i kulturni centar u Beogradu.

Za ovaj poduhvat glavni projektant i saradnici dobili su Oktobarsku nagradu grada Beograda za arhitekturu 1977. godine. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.