Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » SKC: Tomaš Pokživinjski i Beogradski barok
SKC: Koncert klasične muzike (foto: Pixabay)
SKC: Koncert klasične muzike (foto: Pixabay)

SKC: Tomaš Pokživinjski i Beogradski barok

U nedelju, 25. aprila 2021. od 19.00, u Velikoj sali SKC-a nastupiće violončelista Tomaš Pokživinjski i sastavv Beogradski barok.

Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu predstaviće koncert gostujućeg profesora, poljskog violončeliste Tomaša Pokživinjskog (Tomasz Pokrzywiński).

Reč je o umetniku svestranih interesovanja, prvenstveno fokusiranog na istorijski informisanu praksu izvođenja muzike, ali i ostvarenog inženjera zvuka, producenta, aranžera, improvizatora i pedagoga.

Aktivno nastupa u okviru međunarodnih ansambala Orkiestra Historyczna, Holland Baroque, Arte dei Suonatori, Academy of Ancient Music, La Nuova Musica, a kao kamerni muzičar ostvaruje saradnju sa umetnicima kao što su Rachel Podger, Kristian Bezuidenhout, Marcin Świątkiewicz i Martin Gester.

Trajne snimke Tomaš Pokživinjski ostvario je za izdavačke kuće Harmonia Mundi, Channel Classics, BBC, Alpha i BIS. Osnivač je ansambla Bastarda trio, sa kojima ostvaruje veliki broj nastupa na festivalima u Poljskoj. Na muzičkim akademijama u Varšavi i Katovicama predaje barokno violončelo.

U saradnji s poznatim domaćim ansamblom Beogradski barok, Tomaš Pokživinjski predstaviće beogradskoj publici atraktivan program sačinjen od koncertantnih dela italijanskog baroknog kompozitora Antonija Vivaldija.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.