Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Skupština grada Beograda: Beli taksi, nove uniforme komunalnih milicionera, pogodnosti za ugostitelje…
Skupština grada Beograda: Nove uniforme komunalnih milicionera (foto: beograd.rs)
Skupština grada Beograda: Nove uniforme komunalnih milicionera (foto: beograd.rs)

Skupština grada Beograda: Beli taksi, nove uniforme komunalnih milicionera, pogodnosti za ugostitelje…

Juče, 29. aprila 2021, održana je sednica Skupštine grada Beograda, a usvojeno je nekoliko odluka koje se tiču budućeg „izgleda“ prestonice…

Taksi vozila u Beogradu

Sva taksi vozila u Beogradu će od 29. aprila 2024. godine biće u beloj boji, ali to nije sve što se tiče promena u taksi-prevozu.

Subvencija iznosi 8.000 evra po automobilu, koji ne sme da bude jeftiniji od 13.000 evra. To je značajna pomoć države za taksi prevoznike, koji su u obavezi da se bave taksi prevozom najmanje tri godine. Svi taksisti koji budu koristili subvencije Vlade Srbije biće u obavezi da odmah kupuju automobile bele boje, dok se postojećim taksistima daje rok od tri godine da se prilagode novoj odluci Skupštine grada.

Dakle, svi taksisti na teritoriji prestonice, bez obzira na to kom udruženju pripadaju, imaće istu boju vozila i iste standarde: moraju da poznaju ulice i da znaju bar jedan strani jezik.

Nove uniforme i oprema komunalnih milicionera

Grad Beograd objavio je javnu nabavku za kupovinu novih letnjih i zimskih uniformi i obuće za komunalne milicionere.

Procenjena vrednost tendera iznosi 157.737.000,00 dinara bez PDV.

U maju će biti raspisan tender za kupovinu patrolnog čamca koji će koristiti i Rečna policija, „da bi se merila brzina plovila i kontrolisao komunalni red sa vode“.

U komunalnoj miliciji trenutno radi 320 zaposlenih, a posle praznika u radni odnos stupa još 92 žena i muškaraca koji su prošli obuku MUP-a.

Plan Grada je da za godinu dana bude zaposleno ukupno 600 pripadnika komunalne milicije. Plan je i da se osnuju stanice komunalne milicije u svim prigradskim opštinama i većim naseljima u gradskim opštinama.

Olakšice za zakupce poslovnih prostora i ugostitelje

Na sednici Skupštine grada doneta je odluka o nefakturisanju zakupnine za maj 2021. onima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost u poslovnom prostoru na kojem je nosilac prava javne svojine Grad Beograd, odnosno na kojem Grad ima posebna svojinska ovlašćenja. Ukupno u Beogradu ima 481 zakupac, to jest, 481 pravno lice, a oni koriste više od 41.000 kvadrata poslovnih prostora.

Što se tiče ugostitelja, koji su otvorili bašte, oni će pod određenim uslovima najverovatnije od 8. maja otvoriti i zatvorene delove ugostiteljskih objekata.

Svi ugostitelji koji imaju bašte na javnim površinama oslobađaju se od plaćanja taksi za jun i jul, ali samo oni ugostitelji koji imaju legalne bašte

Odbornici doneli i nekoliko planskih akata

Odbornici Skupštine Grada Beograda doneli su na sednici nekoliko planskih akata, koji prema rečima glavnog urbaniste Marka Stojčića, proističu iz četiri privatne inicijative.

Izmenjen je i dopunjen Plan detaljne regulacije šireg područja uz Ulicu vojvode Stepe za Blok 4 (faza I1) na Voždovcu, a doneti su i planovi detaljne regulacije za deo Orlovskog naselja u Mirijevu i za kompleks „West 65“ u Novom Beogradu.

Inicijative na osnovu kojih se donose planovi predstavljaju kontinuitet u stepenu investiranja u Beogradu, pojasnio je Stojčić.

– Urbanizam funkcioniše dobro, održavamo kontinuitet i nema bojazni da će investicioni talas u Beogradu stati – ocenio je Stojčić i najavio za naredni i letnji period niz važnih planskih akata.

Odbornici su se saglasili i sa Odlukom o izradi izmene i dopune Plana detaljne regulacije naselja Banjica, kompleks između Crnotravske, Bulevara Jugoslovenske armije, Beranske, Borske i Kaljavog potoka (faza I), za deo Bloka 3 na Voždovcu, a usvojili su i dve odluke o izradi planova vezanih za delove Železnika i Krnjače.

(Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.