Naslovna » Izlasci » Izložbe » 25. maj 2021: Dan mladosti u Muzeju Jugoslavije
Dan mladosti u Muzeju Jugoslavije - matine (foto: Nemanja Đorđević)
Dan mladosti u Muzeju Jugoslavije - matine (foto: Nemanja Đorđević)

25. maj 2021: Dan mladosti u Muzeju Jugoslavije

Muzej Jugoslavije u utorak, 25. maja 2021, priprema program koji predstavlja osvrt na nekadašnji jugoslovenski praznik Dan mladosti, iz raznih perspektiva.

Posetioce očekuju jednako edukativni i zabavni sadržaji, počevši od otvaranja nove postavke u Kući cveća, dečje radionice koja će najmlađima približiti muzejski Park skulptura, do već prepoznatljivog matinea, koji publici predstavlja izvođače regionalne muzičke scene.

Muzej će biti otvoren od 10.00 do 21.00, a ulaz će, kao i svake godine na ovaj dan, biti slobodan.

MJ: Stalna postavka (foto: Muzej Jugoslavije)
MJ: Stalna postavka (foto: Muzej Jugoslavije)

Pored stalne postavke, svi zainteresovani će moći da pogledaju i novu postavku u Kući cveća u okviru koje se prepliću tri narativa koja su se u Jugoslaviji sinhrono razvijala nakon smrti Josipa Broza Tita.

Prvi je zvanični, državni, normativni, drugi je narodni, neposredan i ličan, a treći je osporavajući.

Upravo ukrštanjem ta tri nivoa ova postavka doprinosi boljem razumevanju kompleksnosti socijalističke Jugoslavije, uloge Josipa Broza Tita u njoj, kao i nasleđa koje nam je ostalo. Autor postavke je Tatomir Toroman, dok je vizuelni identitet, grafički dizajn i prostorno rešenje radio Andreja Mirić.

Od 16.00 počinje radionica „Kada skulpture ožive“ namenjena deci uzrasta od pet do deset godina.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Dvadeset skulptura istaknutih jugoslovenskih umetnika, koje se nalaze u muzejskom parku, „oživeće“ uz priče kustoskinja Muzeja Jugoslavije. Najmlađi posetioci će, kroz zanimljivu igru, moći da saznaju o umetnosti, istoriji i prirodi, kao i da provedu vreme u jednom nesvakidašnjem ambijentu.

Broj učesnika i učesnica je ograničen, a prijava je OBAVEZNA.

Program se završava matine žurkom u Parku skulptura, koja počinje u 17.00. Nakon obilaska aktuelnih postavki, publika će moći da sluša jugoslovenske obrade svetskih hitova koje će miksovati crnogorski di-džej Peđa Radović.

Za ovu priliku pripremio je razne žanrove – od šlagera, do eksperimentalne muzike i neobičnih zvukova nastalih u elektronskom studiju RTB-a. (danubeogradu.rs)