Naslovna » Izlasci » Festivali » 3. Falafel festival u Beogradu
3. Falafel festival u Beogradu
3. Falafel festival u Beogradu

3. Falafel festival u Beogradu

Treći put u Beogradu biće održan Festival jevrejskog i izraelskog LGBTI filma – Falafel, 15. i 16. maja 2021. u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanović 4).

Festival organizuje NVO Haver Srbija povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT), koji se u celom svetu obeležava 17. maja.

Dvodnevni festival Falafel funkcioniše kao most koji povezuje društvo u kome živimo sa izraelskom, jevrejskom i LGBT+ kulturom i zajednicama. Festivalski program uključuje projekciju filmova, izraelsku i jevrejsku kuhinju, izložbu fotografija i druge kulturne i društvene aktivnosti.

Program se dotiče različitih društvenih pitanja u kontekstu borbe protiv predrasuda, diskriminacije, antisemitizma i ksenofobije i ohrabruje publiku da razvija kritičko mišljenje u odnosu na ova pitanja.

Izložbu „Ljubav ne zna za granice roda: Potencijal uhvaćenog trenutka“ čini kolekcija fotografija, koja se bavi pitanjem ljubavi, pitanjem trenutka uhvaćenog u vremenu, ali i potencijalima koji takav trenutak može ostvariti kroz svoje delovanje. Fotografije predstavljaju jednu sliku ljubavi, koja ne zavisi od roda i/ili pola voljenih, već postoji bez obzira na telo koje nosimo i rodnu ulogu koju smo usvojili.

Falafel festival – program

Subota, 15. maj 2021.

 • 17.00… Otvaranje festivala i izložbe
 • 18.30… Film: Dragi Fredi
  Režija: Rubi Gat – Jezik: hebrejski/engleski/češki – Dokumentarac – Trajanje: 1h 14 min.
  Fredi Hirš je bio ponosan Jevrejin homoseksualac. Vodio je dnevni centar za 600 dece u Aušvicu. Fredija su deca obožavala, i borio se do poslednjeg daha da održi njihovo ljudsko dostojanstvo. Njegova smrt, koja se desila uoči pobune koju je vodio, bila je misterija sve do ovog filma.
 • 20.00… Film: Montana
  Režija: Limor Šmila – Jezik: hebrejski – Drama – Trajanje: 1h 19 min.
  Nakon više godina provedenih u Jafi, Efi se nakon smrti svog dede vraća u Ako, svoj rodni grad. Tamo upoznaje Karen, učiteljicu, ženu i majku dvoje dece. Počinje neočekivana, ali duboka romansa između njih dve, koja zadržava Efi u Aku i tera je na promišljanje njenih planova i odvodi je u suočavanje sa njenom prošlošću. Neplanirano dug boravak u mestu svog detinjstva primorava Efi da se suoči sa mnogim tajnama koje je duboko zakopala i da se priseti svoje zatvorene zajednice koja ju je negovala, ali i oštetila tokom odrastanja. Kada je otkrivanje tih tajni dovedu direktno u vezu sa Kareninom porodicom, biva primorana da donese teške odluke.

Nedelja, 16. maj 2021.

 • 16.30… Radionica: LGBTQI teme u jevrejskim tekstovima
 • 17.45… Film: Transdeca
  Režija: Hila Medalia – Jezik: hebrejski – Dokumentarac – Trajanje: 1h 43 min.
  Četiri izraelska tinejdžera prolaze kroz nepovratan proces promene života. Četiri izraelske porodice moraju da se suoče sa uznemirujućim procesom kroz koji prolazi njihovo dete tokom već dovoljno brutalnih tinejdžerskih godina; svako sa svojim.
 • 19.45… Film: Poljubi me pre nego što sve eksplodira
  Režija: Širel Peleg – Jezik: hebrejski/nemački – Romantična komedija – Trajanje: 1h 41 min.
  Subverzivna ljubavna priča između sukobljenih kultura i porodica. Ovo je romantična komedija koja prelazi sve granice. Kada se dve generacije izraelskih žena zaljube u ženu iz Nemačke i u čoveka iz Palestine, nastaje haos. Šta se dešava sa ljubavnicima koji se ne uklapaju, ali pripadaju zajedno?

(danubeogradu.rs)