Naslovna » Izlasci » Festivali » Barajevo: Mikser festival 2021 u Zornića kući
Mikser festival (foto: Mikser)
Mikser festival (foto: Mikser)

Barajevo: Mikser festival 2021 u Zornića kući

Od 26. do 28. maja 2021. u Zornića kući u Barajevu biće održan ovogodišnji Mikser festival, koji će činiti konferencija, umetnički programi i dizajn kamp.

Mikser festival će otvoriti Milana Rikanović, direktorka kancelarije UN Women u Srbiji i Brankica Janković, poverenica republike Srbije za zaštitu ravnopravnosti koje će najaviti izložbu „Kada je svet stao one nisu“ i niz festivalskih programa sa snažnim porukama rodne ravnopravnosti.

Organizacija Mikser pozvala je stručnjake, kreativce, aktiviste i donosioce odluka, medije, predstavnike privatnog sektora i međunarodnih organizacija, na zajednički zadatak – kako osmisliti i ubrzati globalni oporavak nakon pandemije i koje su reperkusije procesa u zemlji i regionu?

Traže se odgovori na pitanja:

  • da li nam je pandemija pomogla da razumemo koncept solidarnog i održivog razvoja;
  • kako da udružimo delovanje oko krucijalnih tema: čiste vode i vazduha, zdravog zemljišta, zdravog života u urbanim sredinama, kao i dizajnerskih inovacija koje treba da omoguće održivu budućnost;
  • u kojoj meri je kreativnost potrebna upravo u kriznim situacijama i koja je budućnost kulturnog sistema?

Posebna pažnja i ove godine će biti posvećena socijalnoj pravdi i odnosu prema najosetljvijim grupama društva, među kojima je prednost data starijim sugrađanima u borbi za dostajnstveno, aktivno starenje, i ženama na udaru dodatnih izazova pandemije, kao i sveukupne diskriminacije društva.

Mikser festival – gosti

Uz domaće stručnjake, na ovogodišnjem Mikser festivalu biće i međunarodni eksperti i autori iz različitih oblasti.

Dvojica među najvećim zagovornicima društveno-odgovornog dizajna, Ričard van der Laken, osnivač platfome „What Design Can Do“ (Šta može dizajn?) i Volker Albus, čuveni nemački kritičar i kustos dizajna, u dinamičnom hibridnom razgovoru otkriće kako otpad može postati inspirativan i izdašan materijal za hrabre dizajnerske inovacije koje otvaraju nove perspektive „kružnog dizajna“.

Učestvovaće i Samir Akbar, specijalista zaštite životne sredine iz Vašingtona.

Regionalno umrežavanje na polju cirkularne ekonomije nastavlja se kroz učešće pokretačice slovenačke „cirkularne tranzicije“, Ladeje Godine Košir, koja će preneti globalna iskustva dobre prakse.

Stručnjaci dva velika evropska projekta euPOLIS i HEART predstaviće planerske metodologije unapređenja zdravlja građana u urbanim sredinama kroz primenu prirodom inspirisanih rešenja i participacije građana.

Profesor Čedo Maksimović sa Imperijal koledža u Londonu govoriće o značaju revitalizacije gradskih vodotoka, dok će vodeći evropski stručnjak za prečišćavanje voda inovativnim metodama, Ištvan Kenjereš, predstaviti konkretna inovativna rešenja koja decenijama unazad implementira u najrazvijenijim gradovima sveta.

Austrijski arhitekta, Daniel Podmirseg, govoriće o prednostima urbane zelene infrastrukture i urbanih bašti na smanjenje zagađenja i smanjenje štetnog uticaja proizvodnje i transporta hrane u gradovima.

Mikser festival – umetnička i dizajnerska scena

Mikser festival (foto: Mikser)
Foto: Mikser

Uz program javnih dijaloga, Mikser festival tradicionalno neguje i mladu umetničku i dizajnersku scenu.

Ovogodišnji konkurs Black Box, pod nazivom „Princip nade“, iznedrio je 22 umetnika koji će na licu mesta stvarati svoja umetnička dela.

Rad pred očima posetilaca festivala biće prožet edukativnim sesijama i razmenama iskustava sa etabliranim umetnicima i kustosima, od umetnika Marka Lađušića, ko-osnivača platforme Black Box i mentora projekta, Ervina Dubrovića, direktora Muzeja grada Rijeke, Denisa Lea Hegića kustosa i osnivača „Museum of Now“ i „Supermarket Lab“ u Berlinu, umetnice Fione Sinđelić, kreativne direktorke Supermarket Lab, do gostujućih austrijskih umetnica Pire Tin i Sangam Šarme, koje na festival dolaze zahvaljujući ovogodišnjoj specijalnoj saradnji Mikser festivala sa Austrijskim kulturnim forumom i projektom „Na drugi pogled“.

Trodnevni Dizajn kamp „Nova vrednost“ koji Mikser festival organizuje uz podršku Saveza izviđača Srbije, pod programskom palicom prof. Jelene Matić, udružio je dizajnere, ekologe i ljubitelje kampovanja u kreiranju inovativnih dizajnerskih rešenja od otpada sakupljenog u okolini Zornića kuće, nudeći učesnicima obilje radionica i praktičnih razmena veština za boravak u prirodi.

Mikser festival će posetiocima pružiti i uvid u proces priprema pobednika Mikserove talent platforme Young Balkan Designers za nastup na prestižnom Milanskom sajmu nameštaja u septembru gde će se, u saradnji sa vodećim regionalnim proizvođačima nameštaja i podršku Privredne komore Srbije, predstaviti šest inovativnih cirkularnih proizvoda mladih autora.

Mikser festival – panel i izložba

Težeći socijalnoj pravdi za sve, naročito za senzitivne grupe, ove godine kroz panel „Kad budeš bila spremna“ govoriće se o tome, kako naše društvo reaguje na istupe žrtava seksualnog nasilja“.

Javni intervju glumice Merime Isaković koja će se u program festivala direktno uključiti iz Australije na poziv novinara Aleksandra Đuričića, biće dodatna podrška žrtvama nasilja i javnom dijalogu o tome kako izgleda život žrtve nakon izlaska u javnost, kao i šta Srbija trenutno preduzima da prevenira nasilje i zaštiti žrtve.

Kao poseban događaj u okviru festivala, najavljeno je otvaranje autorske izložbe na otvorenom: „Šuma bara livada“, profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i dugogodišnjeg kustosa Mikser festivala, Marka Lađušića.

***

Konferencijski program biće direktno prenošen na Mikserovom , dok će ograničen broj posetilaca, u skladu sa epidemiološkim merama, moći da prati program i na licu mesta.

Ceo festival se održava na otvorenom prostoru od tri hekatra u prirodi, a pristup sadržajima biće omogućen publici u skladu sa preporučenim merama na dan održavanja festivala.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.