Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Betovenova simfonija za samo devet muzičara
Beogradska filharmonija: Betovenova simfonija za samo devet muzičara (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija: Betovenova simfonija za samo devet muzičara (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija: Betovenova simfonija za samo devet muzičara

U petak, 14. maja 2021, u svojoj sali Beogradska filharmonija, tj. samo devet muzičara na kamernoj sceni, izvešće Betovenovu Simfoniju broj 3.

Publika će prvi put moći da čuje čuvenu Betovenovu kompoziciju, poznatu pod nazivom „Eroika“ u neobičnom aranžmanu prerađenom za nonet.

Originalna Eroika bila je pravi „bum“ u simfonijskoj muzici početkom devetnaestog veka. Imala je do tada najduže vreme trajanja, a obično je izvodi sastav od šezdesetak muzičara. Međutim, ovoga puta će to učiniti njih devet. Beogradska filharmonija je specijalno za ovu priliku obezbedila notni materijal od ansambla Natali – tvorca prerade koja nailazi na odlične kritike stručne javnosti širom sveta.

– Toliko puta smo svirali „Eroiku“ i uvek je bila ogroman izazov. Ali, najveći od svih je odsvirati je sa samo devet svirača. Razlika od „originala“ je u tome što svaka deonica sadrži dodatne muzičke fragmente. I ako slučajno mislite da se umanjila silina Betovenovog izraza, grdno se varate! Njegov duh i nepresušna muzikalnost su uvek tu, čini se još izraženije nego inače – rekla je violinistkinja Mirjana Nešković.

Pored violinistkinje, članovi noneta su Ivana Uzelac (viola), Katarina Stanković (violončelo), Boban Stošić (kontrabas), Stana Krstajić (flauta), Boban Pešić (oboa), Veljko Klenkovski (klarinet), Nenad Janković (fagot) i Nikola Ćirić (horna).

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.