Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Priča o vojniku
Beogradska filharmonija: Priča o vojniku
Beogradska filharmonija: Priča o vojniku

Beogradska filharmonija: Priča o vojniku

Beogradska filharmonija priprema muzičko-scensku senzaciju i novo čitanje komada „Priča o vojniku“, Igora Stravinskog, 20. i 21. maja 2021.

U Sali BGF (Studentski trg 11) obe večeri od 19.00, u trostrukoj ulozi vojnika, đavola i naratora biće Ivan Tasovac, koncert-majstor Tijana Milošević predvodi kamerni ansambl, a delo je rediteljski uobličio Nikola Zavišić.

Sala Beogradske filharmonije doživela je potpunu transformaciju i izgleda kao jedna od najautentičnijih pozorišnih scena u gradu. „Priča o vojniku“ Igora Stravinskog, predstavlja spoj muzike, drame i plesa, a neobičan instrumentalni sastav broji sedam izvođača koji podseća na stilizovanu verziju džez ansambla.

– Za direktora jedne institucije, najveći je uspeh kada ne može da se navikne na konstantne novotarije, izazove i ideje koje izlaze iz nje. Naša Tijana Milošević me je pozvala da učestvujem u ovom projektu koji je ujedno i njen doktorski rad, te sam sa zadovoljstvom pristao. Međutim, skoro sam se i pokajao shvativši koliko je zahtevna ova trostruka uloga, ali način na koji me je vodio reditelj Nikola Zavišić, upečatljiv i jasan u svom autorskom konceptu, skroz mi je razbio tremu. Fasciniran sam radom naših filharmoničara kao i rediteljevog tima, a šokirao sam se ušavši u filharmonijsku salu koju sam jedva prepoznao – rekao je Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije.

Stravinski je kombinovao različite stilove, pa se može čuti zvuk regtajma, argentinskog tanga, španskog plesa ali i zvuk ruskih narodnih melodija, bečki valcer i džez. Reditelj Nikola Zavišić dao je autentično tumačenje „Priče o vojniku“, odlučivši se za izazovniju postavku koje će biti kombinacija video materijala, naracije na sceni i plesa. Tako će se izvođačima na sceni pridružiti i Una Đelošević, glumica i plesačica.

Muzički deo ekipe čine Tijana Milošević (violina), Mihailo Samoran (klarinet), Sava Đurić (fagot), Boban Stošić (kontrabas), Jovan Savić (truba), Igor Ranković (trombon), Aleksandar Radulović (perkusije). Učesnici na projektu su takođe kostimografkinja Suna Kažić, video artist i montažer Filip D. Mikić, a Sanjin Ćorović je zadužen za tehničku produkciju.

Priča o vojniku – ukratko…

Opisan je vojnikov povratak iz rata, kog susreće đavo i nudi mu čarobnu knjigu u zamenu za njegovu violinu. Knjiga predstavlja bogatstvo, jer ima svojstvo da odgovori na sva pitanja. Vojnik pristaje, postaje bogat, spletom okolnosti venčava kraljevu kćer koju potom gubi. Kada pokuša da se vrati kući, đavo ga odvlači sa sobom, on zatim gubi i svoju dušu. Priču pripovedaju vojnik, đavo i narator.

Ratne prilike u vreme nastajanja dela i činjenica da je primarni izvor zarade umetnicima bio onemogućen, navele su Stravinskog da sačini delo za mali broj izvođača koji bi mogli da putuju od mesta do mesta izvodeći ga na improvizovanim pozornicama.

Delo je na sceni Beogradske filharmonije izvedeno 2018. godine, povodom jednog veka od premijernog izvođenja. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.