Naslovna » Izlasci » Film » Ciklus filmova „Filmski klasici – 55 godina praške škole“
Ciklus filmova "Filmski klasici - 55 godina praške škole" (detalj sa plakata)
Ciklus filmova "Filmski klasici - 55 godina praške škole" (detalj sa plakata)

Ciklus filmova „Filmski klasici – 55 godina praške škole“

Od 20. do 22. maja 2021. u bioskopima širom Srbije na repertoaru će biti ciklus filmova „Filmski klasici – 55 godina praške škole“.

Tokom tri dana biće prikazane digitalno restaurisane verzije filmskih klasika „Varljivo leto ’68“ Gorana Paskaljevića, „Nešto između“ Srđana Karanovića i „Nacionalna klasa do 785 ccm“ Gorana Markovića.

Organizator ovog ciklusa je Mreža kinoprikazivača Srbije, čiji je cilj da skrene pažnju na značajnu godišnjicu Praške škole i reditelje koji su sredinom sedamdesetih i kasnije, širom sveta, proslavili našu kinematografiju.

Pre 55 godina Srđan Karanović i Goran Marković bili su prvi studenti iz bivše Jugoslavije koji su otišli u Prag da studiraju režiju na čuvenoj praškoj FAMU, a nakon njih stigli su i Lordan Zafranović, Rajko Grlić i Goran Paskaljević.

Izbor je napravljen od filmova koji se nalazi na listi 100 najboljih srpskih igranih filmova u XX veku, a koji su digitalno restaurisani.

Program „Filmski klasici – 55 godina praške škole“ realizuje se uz podršku Filmskog centra Srbije.

Ovim ciklusom obeležava se i 55 godina Centar filma, koji je stvoren željom članova Udruženja filmskih radnika i umetnika SR Srbije 1966. godine u Beogradu. Prvobitno je oformljen kao Servis filmskih radnih zajednica koji okuplja stvaraoce, podstiče inicijative i stvara uslove za ostvarenje zajedničkih težnji kreativnog duha filmske proizvodnje.

Početkom 70-tih dobija naziv Centar filmskih radnih zajednica, da bi konačno, 1978. godine prerastao u Centar film. Ova produkcijska kuća je je tokom 55 godina filmskog stvaralaštva bila susretište više od 500 autora i filmskih radnika, koji su svojim radom i stvaralaštvom proizveli više od 140 dugometražnih i 120 kratkih filmova najrazličitijih tema, žanrova i stilova, ostvarili preko 370 učešća na domaćim i međunarodnim filmskih festivalima i osvojili preko 260 značajnih nagrada.

U rubrici BIOSKOPSKI REPERTOARI objavili smo program ovog ciklusa u Beogradu.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.