Naslovna » Izlasci » Akcije » Dani knjige Filmskog centra Srbije na Trgu Nikole Pašića
Dani knjige Filmskog centra Srbije na Trgu Nikole Pašića
Dani knjige Filmskog centra Srbije na Trgu Nikole Pašića

Dani knjige Filmskog centra Srbije na Trgu Nikole Pašića

Dani knjige Filmskog centra Srbije je manifestacija na kojoj će biti predstavljena najnovija izdanja ove institucije iz oblasti filma i filmske umetnosti.

Od 14. do 20. maja 2021. godine od 10.00 do 20.00 na Trgu Nikole Pašića zainteresovani će imati priliku da kupe knjige po promotivnim cenama.

Direktor Filmskog centra Srbije, Gordan Matić, ovim povodom je naglasio:

– Iako svi Filmski centar Srbije vezuju pre svega za sufinansiranje proizvodnje domaćih filmova, želim da istaknem izdavaštvo Filmskog centra Srbije, kao oblast koja u kontinuitetu godinama hrani domaću publiku i publiku u regionu sa reprezentativnim i kapitalnim delima vezanim za sedmu umetnost. Kao i prošle godine, i ove ćemo imati štampana izdanja značajnih autora, koja će se prepričavati budućim generacijama.

Dani knjige FCS: Sedam novih naslova

Filmski centar Srbije (FCS) je tokom 2020. godine, uprkos objektivnim poteškoćama u pandemijskoj godini, objavio čak sedam novih naslova.

U ediciji „Branko Vučićević: Celokupna dela“ objavljene su knjige „To je najlepši film koji sam ikada gledao“ i „Ma sve su to samo komedije sa plakanjem.

Kapitalna knjiga Kristofera Voglera „Piščevo putovanje – mitska struktura za pisce“ jedna je od najtraženijih i najprodavanijih knjiga FCS-a u protekloj godini, a veoma važna su i dela Ivane Kronje („Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: telo, rod i identitet“), Bogdana Zlatića („Pčelinjak u osinjem gnezdu“ – monografija Jovana Živanovića), Marine Fafulić („50 godina filmskog hita u srpskoj kinematografiji 1969-2019), te knjiga Slobodana Šijana „Pisci u bioskopu“.

– Osim Branka Vučićevića, FCS u okviru Dana knjige predstavlja ove naslove, ali i autore na posebnim, za ovu svrhu upriličenim promocijama. Takođe, knjigama Maje Medić „Snimatelji u srpskom igranom filmu“ i Darje Bajić „Kulturna politika i stimulacija filmske proizvodnje u Srbiji“, želimo da najavimo frekventna dešavanja i u ovoj godini, sa idejom da prevaziđemo, po broju, ali pre svega kvalitetu, izbor knjiga iz 2020. A u prijatnim iznenađenjima ove godine, svakako nećemo oskudevati – dodao je Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije.

U petak, 14. maja od 18.00, na programu je promocija knjige Ivane Kronje „Estetika eksperimentalnog i avangardnog filma: telo, rod i identitet“.

U subotu, 15. maja od 18.00, biće predstavljeno izdanje „Pisci u bioskopu“ Slobodana Šijana, a dan kasnije u isto vreme – delo Bogdana Zlatića „Pčelinjak u osinjem gnezdu“.

U ponedeljak, 17. maja od 12.00, na programu je promocija knjige Marine Falufić „50 godina filmskog hita u srpskoj kinematografiji“, u utorak, 18. maja od 12.00, će Darja Bajić predstaviti knjigu „Kulturna politika i stimulacije filmske proizvodnje u Srbiji“, a promocija dela Maje Medić – „Snimatelji u igranom filmu“, zakazana je za četvrtak, 20. maja, takođe u podne.

(danubeogradu.rs)