Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » FMU i Guarnerius nagrađuju: Vuk Ovaskainen, violončelo
FMU i Guarnerius nagrađuju: Vuk Ovaskainen, violončelo
FMU i Guarnerius nagrađuju: Vuk Ovaskainen, violončelo

FMU i Guarnerius nagrađuju: Vuk Ovaskainen, violončelo

Svečano otvaranje jubilarne 10. sezone ciklusa koncerata „FMU i Guarnerius nagrađuju“ biće organizovano u utorak, 1. juna 2021. od 19.00.

U sali u Džordža Vašingtona 12 nastupiće Vuk Ovaskainen (violončelo) u pratnji pijaniste Ukija Ovaskainena, a na programu su dela Dvoržaka i Šuberta.

Ulaz će biti besplatan, ali zbog ograničenog broja mesta i poštovanja epidemioloških mera rezervacije su obavezne: info@guarnerius.rs ili 069/3612038.

Desetu godinu zaredom Ustanova Guarnerius, u saradnji s Fakultetom muzičke umetnosti u Beogradu, promoviše najbolje studente osnovnih, master i doktorskih studija ovog fakulteta, usmerava pažnju javnosti na njihov talenat i uspehe i nagrađuje ih organizacijom koncerata.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Do kraja godine, na dvadeset koncerata, pred beogradskom publikom nastupiće više od trideset mladih umetnika.

Vuk Ovaskainen (Beograd, 2001) počeo je da svira violončelo sa sedam godina. Bio je laureat na takmičenjima „Petar Konjović“, „Dušan Protić“, „Mocart“ u Kvinto Vićentinu u Italiji, kao i na Republičkim takmičenjima 2010, 2012, 2014 i 2016. godine. Na smotri talenata u Sremskim Karlovcima 2011. godine izabran je za najtalentovanijeg mladog čelistu u Srbiji.

Dobitnik je drugih nagrada na međunarodnim takmičenjima i održao je oko 30 solističkih koncerata. Paralelno studira na dva fakulteta: student je prve godine na Matematičkom fakultetu u Beogradu, i student treće godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Sandre Belić.

Dobitnik je mnogih nagrada, a akademici Dejan Despić i Ivan Jevtić komponovali su i posvetili Vuku svoja dela za solo violončelo. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.