Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Jugoslovenska kinoteka – najbolji muzej u Srbiji u 2020. godini
Jugoslovenska kinoteka - najbolji muzej u Srbiji u 2020. godini (Stalna postavka - Legat Milene Dravić)
Jugoslovenska kinoteka - najbolji muzej u Srbiji u 2020. godini (Stalna postavka - Legat Milene Dravić)

Jugoslovenska kinoteka – najbolji muzej u Srbiji u 2020. godini

Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) proglasio je Jugoslovensku kinoteku za najbolji muzej u Srbiji u 2020. godini.

Ovo visoko priznanje dodeljeno je na Međunarodni dan muzeja – 18. maja, na svečanosti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

– Velika je čast dobiti godišnju nagradu Nacionalnog komiteta ICOM Srbija. Hvala na prepoznatim trudu i rezultatima na koje smo ponosni. Ova nagrada nam dokazuje da smo na pravom putu kojim, sa ovim vetrom u leđa, nastavljamo – izjavio je tim povodom direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

Značaj nagrade je tim veći ako se ima u vidu da su godišnje nagrade ICOM Srbije dodeljene prema novom Pravilniku koji je podrazumevao višemesečni proces nominacija i glasanja za najbolje, u kojem je učestvovalo gotovo hiljadu aktera muzejske delatnosti – pojedinaca i predstavnika institucija.

U ime Jugoslovenske kinoteke nagradu je primio upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović, koji je podsetio da će Muzej u Kosovskoj dogodine obeležiti 70 godina rada, a da je preseljenjem u novu zgradu u Uzun Mirkovoj ulici Jugoslovenska kinoteka dobila mogućnost da i šire predstavi svoju vrednu kolekciju – na stalnoj postavci „Naš muzej filma“, koja je otvorena u januaru 2020. godine.

Muzej Kinoteke: Stalna postavka
Muzej Kinoteke: Stalna postavka

Viši kustos Jugoslovenske kinoteke dr Milja Stijović ističe da je za Kinoteku značajno što su se poklopile ocene stručne javnosti i Komisije za dodelu nagrada, a posebno to što su u okviru struke prepoznati napori Kinoteke u pravcu muzeološkog delovanja.

– Probili smo granice u svesti ljudi šta je to Jugoslovenska kinoteka i koja je širina i kompleksnost njenog delovanja – kaže Milja Stijović, navodeći da Muzej kinoteke, Direkcija, Arhiv, Biblioteka zajedno čine ovu instituciju.

S novom zgradom dobijena je mogućnost za stalnu postavku koja predstavlja „drugi sloj čitanja filma“, pored filmskih projekcija, ali je ambiciozni projekat „Naš muzej filma“ samo jedna od mnogih muzeoloških aktivnosti koje je Kinoteka ostvarila u 2020. godini.

Nagrada ICOM-a Srbije predstavlja priznanje i za napore u oblasti digitalne restauracije, izdavanje časopisa, organizovanje privremenih izložbi, projekat digitalne solidarnosti koji je deo fonda Kinoteke učinio dostupnim onlajn i besplatno za najširu publiku… (danubeogradu.rs)