Naslovna » BG svaštara » Književnost » Knjiga „Crna ptica“ dobila Nagradu Grada Niša za najbolju knjigu za decu i mlade u 2020. godini
Knjiga "Crna ptica" dobila Nagradu Grada Niša za najbolju knjigu za decu i mlade u 2020. godini
Knjiga "Crna ptica" dobila Nagradu Grada Niša za najbolju knjigu za decu i mlade u 2020. godini

Knjiga „Crna ptica“ dobila Nagradu Grada Niša za najbolju knjigu za decu i mlade u 2020. godini

Knjiga „Crna ptica“ Aleksandre Jovanović dobitnik je Nagrade Grada Niša Maleni cvet za najbolju knjigu za decu i mlade objavljenu u 2020.

Roman Crna ptica, u izdanju Kreativnog centra, deli nagradu sa knjigom „Luka kaže“ autora Srđana V. Tešina. Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 48 knjiga izdavača iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Pored nagrađene knjige, još dva izdanja Kreativnog centra ušla su u uži izbor: „Da li laje morski pas?“ autora Peđe Trajkovića i „Jedrenjak u kukuruzu“ autora Zlatka Vasića.

Žiri u sastavu Dragana Pešić Glavašević, profesor književnosti i bibliotekar (predsednica), dr Dušica Potić, profesor književnosti za decu i književni kritičar, Dejan Aleksić, pesnik i urednik, odluku je doneo jednoglasno. Svečano uručenje nagrada biće organizovano početkom juna ove godine.

U obrazloženju žirija za roman „Crna ptica“ piše:

Crna ptica je dirljiva pripovest o sazrevanju u senci velikog gubitka, traganju za smislom kroz lavirinte žalovanja, koje za dvanaestogodišnju devojčicu, glavnu junakinju romana, postaje iskušenička tegoba na rubu autodestrukcije.

Autorka znalački razvija pripovedački plan, dramaturški dinamizuje osetljivu i bolnu temu mešanjem stvarnosnog i oniričkog, realnog i onostranog. Posebno uverljivo su predstavljeni psihološka ravan i unutrašnji sukobi i lomovi kojima je izložena devojčica Želja u kategoričkom odbijanju da se suoči sa istinom o očevom tragičnom kraju.

Stereotipna predstava o socijalnom povlačenju svojstvenom deci čije detinjstvo duboko obeleži nesreća izbegnuta je uvođenjem likova kroz koje se situaciono ukazuju ’korektori’ emocionalnog skliznuća – ljubav, prijateljstvo, poverenje… Specifičnost ovogodišnjeg izbora za nagradu vidljiva je u podatku da su i Jovanovićevoj i Tešinu ovo prve knjige u žanru literature za decu i mlade, što treba posebno da raduje, budući da smo u ovoj oblasti književnog stvaranja dobili dvoje novih, izrazito samosvojnih autora“.

Roman „Crna ptica“, za koji je ilustraciju na koricama uradio Dobrosav Bob Živković, početkom ove godine dobio je i nagradu Politikinog Zabavnika za najbolje književno delo za mlade objavljeno u 2020. godini.

Nagradu Maleni cvet, koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa, ustanovio je Grad Niš 2015. godine, a dodeljuju je Grad Niš i Niški kulturni centar.

Kako organizatori navode, osnovni motiv za pokretanje ovakve nagrade jeste nedvosmislena potreba da se najmlađim generacijama približe knjiga, čitanje i pisanje. Cilj i smisao ove nagrade nije samo nagrađivanje autora najbolje knjige za decu već i sveukupna komunikacija s niškim osnovnim i srednjim školama, pomaganje osnivanja i rada književnih i čitalačkih sekcija, klubova i društava u školama, afirmacija prvih iskustava mladih pisaca i sveobuhvatna promocija knjige među decom i mladima.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.