Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Olivera Nedeljković – Uspavanka za Mesec
Kreativni centar: Olivera Nedeljković - Uspavanka za Mesec
Kreativni centar: Olivera Nedeljković - Uspavanka za Mesec

Kreativni centar: Olivera Nedeljković – Uspavanka za Mesec

Zbirka priča „Uspavanka za Mesec“ autorke Olivere Nedeljković objavljena je u ediciji „Pričam ti priču“ u izdanju Kreativnog centra.

Svake noći Mesec plovi među oblacima i zvezdama iznad naših ulica i kuća, vijuga zaraslim puteljcima, luta rascvetalim poljima, kupa se u rekama i ogleda u oknima naših prozora. Zaviri svuda i prvi sazna kuda se uputio mišić Hranislav, šta to muči strašilo među suncokretima i koju tajnu krije mačka gospođe Ljudmile.

Svake noći svojom nežnom svetlošću on obasja sve naše tajne, želje i snove, a potom ih s mnogo pažnje i ljubavi čuva sve do sledećeg susreta.

Knjiga je namenjena uzrastu mlađih osnovaca, onim knjigoljupcima koji su već dobro ovladali čitalačkom veštinom prateći knjige u ediciji „Od čitanja se raste“ i spremni su da se oprobaju u nešto zahtevnijem stilu dužih tekstova pre nego što se upute ka bogatom svetu romana za decu.

Zbirku Uspavanka za Mesec čini devet priča u kojima pratimo sudbine različitih junaka – pored mišića Hranislava, mačke Elizabete i tužnog strašila u polju suncokreta, tu su i braća Igor i Luka, jedna riđokosa devojčica, vlasnica klempavog šteneta, ali i profesor Dragoman, koji svake večeri na različitim jezicima pozdravlja svoje sugrađane, slavni književni junaci, koji žive na policama jedne gradske biblioteke, kao i mnogi drugi znani i neznani likovi jedne lepe varošice.

Njihovim avanturama, koje se odvijaju pod velom noći, pridružuje se još jedan neobični junak – blistavi Mesec.

Ploveći iznad usnulih gradskih ulica, seoskih šuma i polja, on obasjava različite puteve i puteljke na kojima se ukrštaju priče ovih junaka i spaja ih u jedinstvenu i harmoničnu sliku života satkanog od svih njihovih doživljaja ispunjenih smehom, suzama, ponekim strahom ili skrivenom tajnom.

Divnim stilom, jednostavnim i pomalo starinskim, onakvim kakav pamte nešto starije generacije iz knjiga svog detinjstva, Olivera Nedeljković tka ove priče, nežne poput mesečeve svetlosti.

Sa istančanim osećajem za ritam pripovedanja, oslikava junake i njihova najtananija emocionalna stanja stvarajući jedinstvenu atmosferu ovih priča, tajanstvenu i pomalo setnu, kao što je i Mesec sam. Ukrštajući priče na razmeđi između sna i jave, autorka nas podseća na to kako su detinjstvo i svet koji nas okružuje prepuni tajni i čudesne lepote.

Kreativni centar: Olivera Nedeljković - Uspavanka za Mesec

Iako su ove priče namenjene malim čitaocima koji mogu samostalno da se upuste u duže književne tekstove, preporučujemo i odraslima da im se pridruže u avanturi zajedničkog čitanja – ove priče priuštiće vam mnogo topline i zadovoljstva.

I dok zajedno plovite stranicama ove knjige, ne zaboravite da pogledate kroz prozor i mahnete u znak pozdrava Mesecu – vernom saputniku i čuvaru svih naših želja i snova.

Ilustracije za knjigu „Uspavanka za Mesec“ uradila je Manja Ćirić i njima upotpunila i zaokružila doživljaj nežnosti i lepote kojim zrače ove priče.

Olivera Nedeljković (1973) piše poeziju i prozu. Objavila je knjigu za decu „Pričino dete“, koja je nagrađena književnom nagradom Momčilo Tešić. Za priču „Ono što svetluca na trepavicama“ dobila je 2011. godine prvu nagradu na tradicionalnom konkursu emisije „Dobro jutro, deco“ Radio Beograda.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.