Naslovna » Blog » Akcije i reakcije » Međunarodni dan slobode medija 2021: Katastrofalan položaj novinarske profesije u Srbiji
Međunarodni dan slobode medija 2021: Katastrofalan položaj novinarske profesije u Srbiji (foto: Pixabay)
Međunarodni dan slobode medija 2021: Katastrofalan položaj novinarske profesije u Srbiji (foto: Pixabay)

Međunarodni dan slobode medija 2021: Katastrofalan položaj novinarske profesije u Srbiji

Danas su pojedini srpski elektronski mediji upozorili na katastrofalan položaj novinarske profesije u Srbiji, u 21. veku, 2021. godine.

To su učinili isključivanjem tona i zamračenjem ekrana u okviru međunarodne akcije „Pet minuta gromoglasne tišine“ na koju si ih pozvali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“.

U saopštenju ovih organizacija navodi se da je potrebno da se „zajedno suprotstavimo daljoj eroziji profesije kako bi zaštitili slobodu medija i novinara i vratili poverenje građana. Naša uloga nije da služimo željama i interesima vlasti, već da svestrano, potpuno i odgovorno informišemo najširu javnost“.

Dalje navode:

„Vlast i državne institucije dužne su da novinarima i medijima obezbede uslove za neometan, slobodan rad, bez pritisaka i cenzure. Nasuprot tome, javno informisanje u Srbiji suočava se sa svakodnevnim političkim i ekonomskim pritiscima, cenzurom i autocenzurom, radnom nesigurnošću, ugrožavanjem bezbednosti, rodnom diskriminacijom, kršenjem autorskih prava i drugim problemima koji direktno ugrožavaju rad novinara i medija.

Srbija neprekidno ponire na rang-listi slobode medija Reportera bez granica tako da je sa 54. mesta u 2014. prošle godine pala na 93. poziciju“.

Srbija u kategoriji „delimično slobodnih država“

„Po najnovijem izveštaju međunarodne NVO Fridom haus, Srbija je tokom poslednje decenije nazadovala u oblasti političkih prava i građanskih sloboda, i zato je svrstana u kategoriju ‘delimično slobodnih država’.

Na Međunarodni dan slobode medija ponovo ukazujemo i na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta.

Politički i ekonomski centri moći koriste medije kao sredstva propagande i kreiranja javnog mnjenja u skladu sa njihovim interesima koji su pretežno suprotni interesima društva.

Vlast selektivno tumači i koristi medijsko zakonodavstvo kako bi zadržala direktan i indirektan uticaj na medijsko tržište na kojem umesto slobodne i fer utakmice dominira protežiranje podobnih medija i ugrožavanje medija koji izveštavaju profesionalno i kritički, u skladu sa javnim interesom.

Ovim povodom ponavljamo i protest zbog činjenice da ni 27 godina nije bilo dovoljno da se otkrije ko je ubio novinarku Radislavu Dadu Vujasinović, da još nije pravosnažno okončano suđenje optuženima za ubistvo kolege Slavka Ćuruvije od pre više od 22 godine i da već 20 godina ostaju nepoznati i nekažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića“.

Ministarstvo kulture i informisanja: „Novinari, budite nezavisni, odgovorni i profesionalni…“

Za razliku od pomenutih udruženja, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije uputilo je čestitku povodom Međunarodnog dana slobode medija svim novinarima i medijskim radnicima.

Iz ministarstva napominju da je od „esencijalnog značaja da novinari, bez obzira u kojim medijima rade budu nezavisni, da izveštavaju odgovorno i profesionalno poštujući etičke standarde i principe novinarstva„.

Ministarstvo ističe da se „svim novinarima i medijskim radnicima mora omogućiti da nesmetano rade i obavljaju svoj posao, a da njihova lična bezbednost i profesionalni integritet ni jednog trenutka ne smeju biti dovedeni u pitanje“.

„Svako demokratsko društvo teži da na kvalitetan način uredi oblast informisanja i medija koja je jedan od nosećih stubova demokratije.

U današnje vreme svedoci smo izloženosti građana velikom broju kako informacija tako i dezinformacija, uključujući i obmanjujuće i lažne vesti, što predstavlja jedan od glavnih izazova sa kojima se suočavaju u manjoj ili većoj meri sve države pa i naša.

U proteklom periodu Republika Srbija je donela niz dokumenata, značajnih za uređenje oblasti informisanja i medija, čime je pokazala da je bezrezervno posvećena stvaranju bezbednog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije.

Da bi mogli da nastavimo zajednički rad na unapređenju medijske scene i bezbednosti i zaštiti novinara, a sve u cilju stvaranja boljeg medijskog okruženja, Ministarstvo kulture i informisanja pokušava da konkretnim aktivnostima doprinese poboljšanju stanja na medijskoj sceni.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je na samom početku svog mandata povukla sve neosnovano podnete tužbe protiv medijskih kuća i novinara, usvojen je Akcioni plan za primenu medijske strategije za period od 2020. do 2025. godine, formirane su Radna grupa za praćenje sprovođenje Akcionog plana kao i Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara pod čijom je inicijativom pokrenut SOS telefon za novinare i medijske radnike u cilju njihove pravovremene i efikasne zaštite.

Takođe, pristupilo se sistemskom uvođenju medijske pismenosti u pred univerzitetsko obrazovanje i u cilju toga izrađen je priručnik za medijsku pismenost za vaspitače, nastavnike i stručne saradnike.

Ministarstvo kulture i informisanja ukazuje još jednom da svi akteri u medijskom svetu moraju da budu svesni svoje uloge i značaja za stvaranje pozitivne klime u društvu i da kao takvi budu odgovorni za svoj rad i plasiranje sadržaja kojima šalju poruke u javnost“, navodi se u saopštenju.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.