Naslovna » Izlasci » Izložbe » Muzej primenjene umetnosti: 43. Salon arhitekture
43. Salon arhitekture - Tačka oslonca
43. Salon arhitekture - Tačka oslonca

Muzej primenjene umetnosti: 43. Salon arhitekture

Od 12. maja do 5. juna 2021. godine Muzej primenjene umetnosti organizovaće 43. Salon arhitekture pod sloganom „Tačka oslonca“.

Ovogodišnja izložba Salon arhitekture, kao i prethodna 2020, održaće se u posebnim uslovima uzrokovanim upornim trajanjem pandemije izazvane virusom korona, uslovima koji otežavaju sve vidove normalnosti kako ih poznajemo u smislu rada, kretanja, susretanja i okupljanja.

U takvom kontekstu nije moguće organizovati svečano otvaranje sa velikim brojem posetilaca već je planirana dodela nagrada u sredu, 12. maja od 19.00, uz prisustvo predstavnika žirija i predstavnika nagrađenih.

Tom prilikom Žiri 43. Salona arhitekture sastavljen od istaknutih arhitekata (Vladimir Anđelković, Ognjen Đurović, Nada Jelić, Dejan Miljković i Dejan Todorović) dodeliće Grand Prix Salona, nagrade, priznanja i pohvale u kategoriji arhitektura, enterijer, urbanizam, eksperiment i istraživanje, publicistika, teorija i kritika arhitekture.

43. Salon arhitekture – putokaz ka novoj motivaciji

Opisujući godinu za nama kao i ovu u kojoj smo, i neprestano se boreći sa globalnom pandemijom, možemo ih nazvati godinama trauma i neizvesnosti. Ali možda ih možemo razumeti i kao putokaz ka novoj motivaciji i shvatanju potrebe za vizijom kako nove opšte, tako i nove arhitektonsko-urbane budućnosti.

Izabranim sloganom „Tačka oslonca“ Salon upućuje na značaj arhitekture u formiranju životne i prostorne sredine urbanih celina, gradova, mesta, sveukupnog prostora. A samim tim i isticanje značaja ravnoteže u odnosu novoizgrađenog i postojećeg javnog prostora koji nisu u suprotnosti sa potrebama većine građana, običnih stanovnika.

Svaka izložba arhitekture, pa i Salon arhitekture, može se posmatrati kao neka vrsta tačke oslonca, istina krhka tačka oslonca, između ideala arhitektonske struke i realnosti sadašnjeg stanja arhitekture i urbanizma. Čini se da je stari poziv za povratiti grad danas aktuelniji nego ikad.

Salon arhitekture je izložba arhitekture koja tradicionalno, više od četiri decenije, u godišnjem ritmu, afirmiše i vrednuje arhitektonsko stvaralaštvo i predstavlja najsveobuhvatniji pregled arhitektonske delatnosti u Srbiji a otvorena je i za učesnike iz inostranstva.

Od ukupno 232 kandidovanih radova u svim kategorijama u zvaničnu selekciju, selekcioni žiri je uvrstio 129 radova, od kojih je u konkurenciji za nagrade razvrstano 74 rada u 6 kategorija (nije bilo radova iz urbanizma i arhitektonske fotografike a konkursni i studentski radovi izlažu se van kategorije za nagrade). Oko trista autora, u sto timova, prikazaće svoje radove iz različitih oblasti arhitekture – javne objekte, stambene i industrijske zgrade, enterijere, eksperimentalne i istraživačke projekte i pisanja o arhitekturi.

Prateći program Salona koji uvek donosi niz zanimljivih događaja, tema, programa i izložbi i ove godine, nažalost, neće biti održan u punom formatu usled ograničavajućih uslova okupljanja prouzrokovanih pandemijom.

Predviđen je samo fakultetski program – manifestacija „Pre Salona“ sa nizom radionica nastalih u saradnji Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Građevinsko tehničkog fakulteta u Nišu i Univerziteta u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka čija izložba će biti otvorena 18. maja 2021.

Za širu publiku predviđena su stručna vođenja. Tokom trajanja 43. Salona arhitekture muzejske publikacije na temu savremene arhitekture i dizajna prodavaće se po značajno povoljnijim cenama.

  • Kustos Salona i urednik kataloga: Ljiljana Miletić Abramović.
  • Kustos saradnik: Mioljub Kušić, kustos Zbirke za arhitekturu MPU.
  • Dizajn vizuelnog identiteta kataloga, plakata i pozivnice: Borut Vild, dizajner.
  • Priprema za štampu izložbenih plakata i kataloga Dušan Tkačenko, dizajner.

Sve dodatne informacije o 43. Salonu arhitekture biće blagovremeno istaknute na sajtu Muzeja primenjene umetnosti.
(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.