Naslovna » Izlasci » NBS: Dr Lazar Milentijević – „Egzegeza Dostojevskog: zemaljski lik i Večna Istina“
NBS: Dr Lazar Milentijević - "Egzegeza Dostojevskog: zemaljski lik i Večna Istina"
NBS: Dr Lazar Milentijević - "Egzegeza Dostojevskog: zemaljski lik i Večna Istina"

NBS: Dr Lazar Milentijević – „Egzegeza Dostojevskog: zemaljski lik i Večna Istina“

U petak, 21. maja 2021. od 18.00, u dvorištu Centra slovenskih kultura Narodne biblioteke Srbije (NBS) predavanje će održati dr Lazar Milentijević.

Predavanje u nekadašnjoj Kafe-knjižari, „Egzegeza Dostojevskog: zemaljski lik i Večna Istina„, biće prvo u ciklusu povodom 200 godina od rođenja F. M. Dostojevskog, kojim nacionalna biblioteka ujedno obeležava i Dan slovenske pismenosti.

Doktor Milentijević će se pozabaviti Dostojevskim kao iskonskim ruskim piscem i njegovim svetonazorom koji svedoči o izrazito metafizičkoj dimenziji sveta. Za Dostojevskog prava stvarnost se ne svodi na tekuće i postojeće stvari, već se u istorijskoj stvarnosti uočava nevidljiva realnost u kojoj se krije ontološka suština.

Za sve zainteresovane koji nisu u mogućnosti da prisustvuju predavanju, biće u prilici da ga isprate uživo online preko zvanične Facebook stranice NBS kao i u odloženom terminu preko YouTube kanala.

Lazar Milentijević (1992) je filolog, docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a predmet njegovog interesovanja je ruska religiozno-filozofska misao koja je odredila pravac razvoja ruske književnosti.

Program se održava u okviru Centra slovenskih kultura NBS, osnovanog pod pokroviteljstvom Foruma slovenskih kultura i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, i ima za cilj da se, kroz predavanja, radionice, izložbe, filmske projekcije, tematske klubove i druge srodne aktivnosti i projekte, napravi još jedna važna spona među slovenskim kulturama. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.