Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Lihvar
Novi filmovi u bioskopima: Lihvar
Novi filmovi u bioskopima: Lihvar

Novi filmovi u bioskopima: Lihvar

Film „Lihvar“ mladog reditelja Nemanje Ćeranića imao je beogradsku premijeru na FEST-u, a u bioskopima će se prikazivati od 20. maja 2021.

Film je snimljen u Inđiji…

– Želeo sam da snimim priču koja se dešava u mom gradu. Takođe, produkciono smo imali benefite da ceo film radimo u Inđiji, jer nam je cela infrastruktura grada bila na raspolaganju, a bez toga ne bismo ni uspeli da snimimo film u tako kratkom roku. Glavnog junaka Mundira tumači naturščik. Dušan Petković i ja ne sarađujemo prvi put na filmu, on je igrao u mojim kratkim filmovima i u nezavršenom filmu „Volja Sinovljeva“. Upoznali smo se pre 15-ak godina, Dušan je bio moj kondicioni trener u košarkaskom klubu. Njegova pojava, fotogenija i habitus je doprineo da film ima još veću autentičnost. „Lihvar“ je snimljen za 14 dana, a pronađena su neka zanimljiva rešenja koja mogu na vešt način da se realizuju, što estetski, što dramaturški – kaže Ćeranić.

Lokalni zelenaš je bivši bokser koji se uvek drži svog kodeksa: niko mu nikada ne ostaje dužan i nikome nije dužan. Pratimo jedan dan u životu Mundira u malom gradu u Srbiji, kome se život okreće naglavačke zbog gluposti koju je napravio, baš u trenutku kada je bio na korak do ostvarenja sna.

Nesmotrenost ga dovodi u problem sa policijom i kriminalcima. Mundir uspeva da postigne skoro sve stvari koje je planirao toga dana, ali – da li je možda nešto propustio?

Originalni naziv filma: Lihvar. Početak prikazivanja: 20. maj 2021. Dužina trajanja: 90 minuta. Država i godina proizvodnje: Srbija / 2021. Žanr: krimi, drama. Uloge: Dušan Petković, Strahinja Blažić, Jovo Maksić, Zlatan Vidović, Branko Vidaković, Milica Grujičić. Reditelj: Nemanja Ćeranić.

 

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.