Naslovna » Izlasci » Festivali » XXI Međunarodna smotra arheološkog filma u Beogradu
XXI Međunarodna smotra arheološkog filma u Beogradu
XXI Međunarodna smotra arheološkog filma u Beogradu

XXI Međunarodna smotra arheološkog filma u Beogradu

XXI Međunarodna smotra arheološkog filma biće održana od 12. do 19. maja 2021. u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu. Svečano otvaranje 12. maja u 18.30.

Ova manifestacija biće organizovana u okviru manifestacije Muzeji za 10, a u saradnji sa stranim kulturnim centrima u Beogradu, ambasadama i samostalnim autorima iz Turske, Hrvatske, Severne Makedonije i Srbije.

Počasni gost ovogodišnje Smotre je Kraljevina Španija – Institut Servantes, čiji film „Položaj žene u Novoj Kartagini“ otvara ovogodišnju smotru.

U program je ove godine uvršteno ukupno 39 filmova iz 14 zemalja: Španije (5), Italije (4), Nemačke (1), Egipta (2), Rusije (2), Poljske (1), Turske(1), Irana (1), Grčke (1),Mađarske (2), Slovačke (1), Hrvatske (1), Severne Makedonije (1) i Srbije (16).

Filmovi svojim sadržajem u najvećoj meri donose novine iz sveta arheologije, u vidu reportaža, ali i obrazovnih filmova koji predstavljaju važna otkrića, kao i izuzetna dostignuća drevnih civilizacija.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Filmska ostvarenja su uglavnom bila prikazana na uglednim evropskim festivalima arheološkog filma, poput festivala u Roveretu u Italiji, Irunu u Španiji ili u nemačkom Kilu. Kao i prethodnih godina, filmovi se odlikuju visokim naučnim kvalitetom, ali i inovativnim pristupom kulturnoj baštini, omogućavajući na taj način, ne samo stručnjacima nego i svim zainteresovanim posetiocima da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima u svetu i kod nas.

Narodni muzej redovni je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas prvi put organizovana ovakva manifestacija. Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija novijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma.

Filmske projekcije će počinjati svakog danom u 19.00 u Atrijumu Narodnog muzeja, a ulaz je besplatan.

Predavanja

Tokom trajanja Smotre biće održana i dva predavanja.

U subotu, 15. maja od 18.00, predavanje „Vinča i Vasić: Stoleće kasnije„, održaće dr Vera Bogosavljević Petrović, muzejski savetnik Narodnog muzeja, a poslednjeg dana Smotre.

U sredu, 19. maja od 18.00, predavanje „Vučedol u prostoru i vremenu„, održaće Jovan Mitrović, viši kustos Narodnog muzeja i Mirela Hutinec, direktorka muzeja vučedolske kulture u Vukovaru.

Program

XXI Međunarodna smotra arheološkog filma u Beogradu - program XXI Međunarodna smotra arheološkog filma u Beogradu - program

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.