Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » 18. Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“
Takmičenje "Lazar Jovanović" (foto: Kulturni element)
Takmičenje "Lazar Jovanović" (foto: Kulturni element)

18. Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“

Od 10. do 13. juna 2021. biće održano 18. Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“ u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

Četiri dana besplatne operske muzike i više od sto prijavljenih kandidata čini ovo takmičenje najznačajnijim i najeminentnijim operskim takmičenjem u ovom delu Evrope i šire.

Glavna nagrada za laureata takmičenja je solistički koncert sa orkestrom na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine, uz finansijsku nagradu u iznosu od 500 evra.

Ove godine eminentni žiri čine Arijana Điliani Filip (Hrvatska), Tatjana Vasle (Slovenija) i Senka Nedeljković (Srbija) u mlađim kategorijama, dok će starije takmičare ocenjivati Maria Temeši (Mađarska), Berislav Jerković (Hrvatska), Vesna Šouc (Srbija) i Dan Pataka (Rumunija).

Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“ svojim višedecenijskim postojanjem sa pravom važi za jedno od najvećih i najznačajnijih operskih takmičenja u zemlji i šire. Svake godine takmičenje dočeka preko stotinu učesnika iz skoro deset zemalja.

Takmičenje je namenjeno mladim umetnicima spremnim da započnu svoju profesionalnu karijeru i da pred autoritativnim međunarodnim žirijem odmere svoje znanje, umetničke kvalitete i prikažu svoj talenat. Do sada, u žiriju takmičenja pojavljivala su se neka od najvećih imena domaće i svetske muzičke scene i pedagogije, a pobednici takmičenja su se tokom proteklih godina potvrdili kao vrsni muzičari, osvajajući svetske koncertne podijume i operske scene.

Osnovano je 2004. godine a Muzičko društvo „Stanković“ posvetilo ga je čuvenom jugoslovenskom tenoru Lazaru Jovanoviću. Usled izuzetnog porasta važnosti i značaja od 2016. godine takmičenje se održava pod okriljem Kulturnog elementa koji uvodi niz organizacionih i umetničkih novina. Prva u nizu značajnih promena je premeštanje takmičenja iz sala muzičkih škola u svoj sadašnji dom, Zadužbinu Ilije M. Kolarca. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.