Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Svečano zatvaranje koncertne sezone
Beogradska filharmonija i Gabrijel Felc (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija i Gabrijel Felc (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija: Svečano zatvaranje koncertne sezone

Beogradska filharmonija pripremila je svečano zatvaranje koncertne sezone u Sali BGF sa šefom dirigentom Gabrijelom Felcom, od 17. do 19. juna 2021.

Kao solista sa orkestrom, sve tri večeri od 19.00, nastupiće Robert Lakatoš, super-star na violini, a na programu su dela Bruha i Šumana.

Svetska kritika za Lakatoša kaže da je „idealni solista raskošnog, samouverenog tona, koji u svakom trenutku nastoji da zadivi publiku virtuozitetom“. Jednog od najperspektivnijih mladih umetnika svoje generacije, filharmonijska publika će imati priliku da čuje tri večeri zaredom u izvođenju Bruhovog koncerta za violinu i orkestar. Koncertni pogram povodom kraja sezone kruniše grandiozna Šumanova simfonija br. 2.

– Moram da kažem jedno veliko hvala svim kolegama ovde, napravili smo sjajnu sezonu, ujedno i jednu od najboljih koncertnih sezona na celom svetu. Beogradska filharmonija je konstantno svirala za razliku od drugih, za muzičare je to najvažnije i daje najbolje rezultate. Za kraj pripremamo tipično nemački repertoar, u muzičkom svetu je poznato da je Šumanova simfonija br. 2 brutalno teška. To je veliki izazov za nas i znači da nema opuštanja do samog kraja sezone – rekao je pred ove nastupe Felc.

U sezoni obeleženoj restrikcijama, Beogradska filharmonija je održala rekordni broj koncerata.

U pitanju je 62 nastupa sa 112 proba i odsviranih 96 orkestarskih programa. Svi koncerti u filharmonijskoj sali su se snimali i emitovali se na brojnim lokacijama van koncertne dvorane u okviru akcije „Muzika svuda“. Na ovaj način, Filharmonija je dolazila do nove publike pa se čulo više od 60.000 sati muzike orkestra na 423 lokacije, i to u 106 mesta širom Srbije. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.

Jedan komentar

  1. Konacno cemo ponovo uzivati u ovim divnim melodijama i talentovanim ljudima